Redovna godišnja Skupština Unije za održivi povratak i integracije u BiH, kojoj su prisustvovali i predstavnici Opštine Prnjavor održana je prošle sedmice u Tešnju. Na Skupštini se razgovaralo o ekonomskom razvoju lokalnih zajednica, ali i prijedlogu zaustavljanja masovnog odlaska građana iz BiH. Tokom zasjedanja zaključeno je da neusklađenost obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini sa tržištem rada dovodi do odlaska obrazovnog kadra na tržište EU i da je neophodno na svim nivoima vlasti u BiH izdvojiti veća finansijska sredstva za ekonomski razvoj lokalnih zajednica, kao i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se spriječio odlazak građana iz BiH, prvenstveno mladih.

Na prijedlog lokalnih nevladinih organizacija koje prate povratak u gradskim sredinama u Bosni i Hercegovini, Skupština je ukazala na potrebu usmjeravanja pažnje na kategorije povratnika i raseljenih lica koji žive u urbanim sredinama, jer nisu u mogućnosti da kreiraju sebi radna mjesta. Skupština je takođe zaključila i da dobro osmišljeni i strateški orjentisani projekti mogu pomoći većoj populaciji stanovništva, koje se bavi poljoprivrednom, da se povežu sa poznatim kupcem i tako plasiraju svoje proizvode i van granica BiH, a članovi ove Skupštine dali su punu podršku u implementaciji projekta UNDP , koji će biti realizovan u okviru programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Skupštini su prisustvovali predstavnici 20 udruženja (članice Unije), predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH. Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE – DO, opština Tešanj, Živinice, Doboj Istok, Maglaj, Prnjavor, Gračanica, predstavnici OSCE Travnik, IOM, UNDP, Ambasade Mađarske u BiH, UŽ „Ruka“ Tešanj, Informativno edukativnog centra za mlade Tešanj, te predstavnici mjesnih zajednica Vrbanjci Kotor Varoš, Piskavica Gračanica i Sever Tomislavgrad.