Džudistkinja Marija Malešević i atletičar David Mirković izabrani su večeras za najbolje sportiste opštine Prnjavor za 2022. godinu.

Maleševićeva je u prošloj  godini osvojila 14 medalja od čega 13 zlatnih i jednu srebrnu, a bila je, između ostalog,  prvakinja Balkana, Republike Srpske i BiH.

Ona je nakon ceremonije proglašenja najboljih u izjavi novinarima rekla da je prijatno iznenađena jer se ovo priznanje našlo u njenim rukama, ali da je ono motiv i podstrek za dalji trud i rad.

„U toku su pripreme za Prvenstva Republike Srpske i BiH, kao i uobičajene nastupe i turnire. Očekuje nas mnogo treninga i takmičenja sa kojih očekujemo nove uspjehe i medalje“ , rekla je dvanaestogodišnja Marija, koja je izabrana i za najperspektivniju sportistkinju.

David Mirković je titulu najboljeg, ali i najperspektivnijeg prnjavorskog sportiste  dobio zahvaljujući odličnim rezultatima postignutim na atletskim  takmičenjima. Višestruki je šampion BiH u više disciplina kraljice sporta.

Ovaj dječak koji ima samo 11 godina kaže da se planira još dugo baviti sportom koji voli i nizati uspjehe kakve je imao u protekloj godini.

Organizator i domaćin večerašnje 22. manifestacije izbora sportiste godine bila je opština Prnjavor.

Načelnik opštine Darko Tomaš čestitao je prnjavorskim sportistima na ostvarenim rezultatima, ali i roditeljima koji nesebično pomažu da se do uspjeha dođe.

On je pojasnio da je ovogodišnju manifestaciju pratila specifična situacija u kojoj su se teniser Dražen Petrović i atletičarka Jelena Gajić, seniori sa neprikosnovenim rezultatima, odrekli nagrada i prepustili mlađim kolegama.

„Ovo dovoljno govori kako o Draženovim i Jeleninim rezultatima tako i o njihovim ljudskim vrijednostima protkanim željom da budu podstrek najmlađima“ , naglasio je Tomaš.  

On je rekao da će opština Prnjavor  uvijek biti uz sve mlade ljude, a  ljubav i podršku prema sportu na najbolji način pokazuje izdvojenim budžetskim sredstvima koja su u tekućoj godini u iznosu od oko 400.000 KM.

Za nesebičan doprinos i razvoj sporta na području opštine Prnjavor posebno priznanje je uručeno Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Repblike Srpske za konstantnu podršku i pomoć sportskim kolektivima iz Prnjavora.

Primajući nagradu ministar Zlatan Klokić istakao je da resorno ministarstvo podržava sport uopšte i sve mlade sportiste u Srpskoj kroz grantove i različite konkurse finansirane sredstvima iz kabineta predsjednika Srpske i od igara na sreću.

Klokić kaže da su sportisti najbolji promoteri i ambasadori Republike Srpske.

U istoj kategoriji priznanje je dobila i Zdravstvena ustanova „Kuća zdravlja Dr Marjanović“ koja već nekoliko godina obavlja besplatne sistematske preglede sportista sa područja lokalne zajednice.

Na večerašnjoj svečanosti između 58 sportista koji su se našli u konkurenciji izbora najboljeg u 2022. godini proglašeni su i najuspješniji mladi sportisti, seniori, ekipe u kolektivnom i individualnom sportu. Dodijeljena su posebna priznanja za vrhunski sportski rezultat za sportiste koji su iz Prnjavora,  a nastupaju za klubove izvan ove opštine. Posebna priznanja uručena su i u kategoriji najupješniji rekreativac, veteran, sportski novinar, najuspješnija omladinka u školskom sportu, najbolji sportski radnik, kao i opštinski sportski ambasador.

Jubilarnu nagradu za 50 godina postojanja dobio je Rukometni klub „Sloga“.

U kategoriji „Nagrada publike“  sa 1.529 glasova koje je dobila na fejsbuk stranici načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša prvo mjesto osvojila je džudistkinja Magdalena Moreti, a drugo mjesto sa 1.458 glasova karatistkinja Teodora Ignjatić.

Srna T.S.