U parku kod Doma kulture juče je održana “Konferenciji beba”. Ove godine “Predsjedništvo“ čini pet beba, jer su tri registrovane bebe, četvrto dijete u porodici i dodjeljene su im nagrade za bebu sa najviše braće i sestara. Najstarija beba je Stefanija Ivanović rođena 14. jula 2015. godine, a najmlađa Dajana Živković rođena 4. jula ove godine, dok su za bebe sa najviše braće i sestara, proglašeni Miloš Božić, Ksenija Mikić i Dajana Živković.

Bojana Ivanović, majka male Stefanije kaže da je ovo prelijepa manifestacija i da bi sličnih dešavanja trebalo biti što više. Majka najmlađe, ali istovremeno i bebe sa najviše braće i sestara, Šejla Živković smatra da je “Konferencija beba” najljepša manifestacija na kojoj se najmlađi sugrađani mogu družiti i zabavljati. Na Osmu “Konferenciju beba” u Prnjavoru bilo je prijavljeno 30 beba, koje su rođene u periodu od šestog jula 2015. godine do desetog jula 2016. godine.

Cilj manifestacije, koju su organizovali Opština Prnjavor i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, jeste promocija odgovornog roditeljstva i pružanje podrške mladim ljudima u njihovim nastojanjima da planiraju i osnivaju porodice.Na samom početku manifestacije obratio se načelnik opštine Prnjavor dr Siniša Gatarić koje je rekao, da manifestacije ovog tipa doprinose promociji nataliteta, ali i vrijednosti porodice.

Gatarić je podsjetio da Opština Prnjavor svake godine iz budžeta izdvaja više od 20.000 KM za jednokratnu novčanu pomoć za treće i svako sljedeće novorođeno dijete, kao jednu od mjera za prevazilaženje nepovoljne demografske situacije i poboljšanje populacione politike. Otvaranju “Konferencije beba” prisustvovala je i pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Bosiljka Bošnjak.

U zabavnom dijelu programa nastupili su najmlađi glumci dramske scene Srpskog prosvjetno kulturnog društva “Prosvjeta”, učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Prnjavor i srpski pisac i stvaralac za najmlađe Tode Nikoletić. U takmičarskom dijelu održane su tri posebne discipline – takmičenje tata u brzini presvlačenju pelena, takmičenje beba u puzanju i takmičenje beba u ispijanju sokića.

Pobjednicima takmičenja poklone su obezbjedili prijatelji „Konferencije beba“, kompanija „Leburić komerc“, butik za djecu „Koko“ i bebi šop vlasnice Milene Savić, a besplatnu vodu za prisutne obezbijedila je firma „D&R commerc“. Novčane nagrade za bebe koje je izabrane u “Predsjedništvo” obezbjedio je načelnik opštine Prnjaovr dr Siniša Gatarić. Opština Prnjavor ima nizak natalitet sa tendencijom daljeg opadanja. Stopa prirodnog priraštaja je alarmanto niska, pa je prostor opštine Prnjavor zahvaćen depopulacijom ili prirodnim smanjenjem. U Opštini Prnjavor godišnje se rađa oko 300 beba, dok je broj umrlih oko 450 lica.