Opština Prnjavor isplatila je po 500 KM novčane naknade za 42 radnika u privatnom zdravstvenom sektoru kao vid podrške za iskazane napore u borbi protiv pandemije virusa korona.

Načelnik opštine Darko Tomaš napomenuo je da je Prnjavor prva lokalna zajednica  u Republici Srpskoj koja je u prošloj godini isplatila novčanu naknadu zdravstvenim radnicima u javnom sektoru, a sada je ne praveći razliku isti pojedinačni iznos pomoći isplatila i radnicima u privatnim ustanovama u kojima se pruža primarna zdravstvena zaštita.

„Najveći dio ustanova u kojima se pruža primarna zdravstvena zaštita smo obuhvatili i na taj način pokazali  da mislimo o ovim ljudima, da cijenimo njihov trud i rad, a nastavićemo pomagati i dalje. Sada razmišljamo kako da u narednom periodu pomognemo i privatnim stomatolozima i apotekama“ , rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

On je danas nakon što je posjetio Zdravstvene ustanove „Doktori prijatelji“ i „Kuća zdravlja“ u kojima je za primarnu zdravstvenu zaštitu registrovano više od 10.000 građana  rekao da taj podatak jasno govori da građani imaju povjerenje u njihov rad i kvalitet usluga koji im se pruža.

Specijalista pulmologije Milijana Spasić Lazarević iz ustanove „Doktori prijatelji“ kaže da ih je obradovala današnja posjeta,  posebno jer je na ovaj način načelnik pokazao da cijeni njihov rad.

„Načelnik nije napravio razliku između javnog i privatnog sektora zbog čega smo posebno zadovoljni.  Želimo da se naš rad vrednuje i prepozna, da se pokaže poštovanje prema našem uloženom naporu, ali i  prema 6.500 ljudi  koji su izabrali nas da brinemo o njihovom zdravlju“ , rekla je ona.

Vlasnik zdravstvene ustanove „Kuća zdravlja“ Miodrag Marjanović  kaže da ova posjeta govori koliko lokalna vlast uvažava  sve zdravstvene radnike, bez obzira  da li rade u javnoj ili privatnoj ustanovi.

„ U protekle dvije godine pandemije nismo se nijednog trenutka štedili, nismo razmišljali kolikoj opasnosti se izlažemo, a primali smo i pregledali kako naše tako i pacijente drugih ustanova, odnosno sve kojima je naša medicinska pomoć bila potrebna“ , rekao je Marjanović.

Novčana naknada osim radnicima ove dvije zdravstvene ustanove isplaćena je i zaposlenima u ordinaciji „Dr Figurek“ i Zdravstveno-turističkom centru „Banja Kulaši“ .

/SRNA/