New Image 1NOVA RADNA MESTA JAČAJU PRNjAVOR – Opština Prnjavor je razvijena lokalna zajednica sa velikim kapacitetima za dalji ekonomski razvoj. Raduje nas činjenica da su naši saradnici ne samo u zemlji, nego i u regionu, prepoznali Prnjavor kao pogodno mesto za ulaganje, da su obezbeđena višemilionske donacije, da se realizuju projekti koji menjaju izgled dojučerašnje varošice u moderni evropski grad. Prnjavor je mesto prepoznatljivo po toleranciji i dobrim ljudima koji su spremni da urade sve, kako bi se ovde bolje živelo, a priznanja koja smo dobili za sva naša ostvarenja u protekle tri godine govore da imamo šansu za bolju budućnost, kaže u intervjuu za „Novosti“ načelnik opštine Prnjavor dr Siniša Gatarić.

SAMSUNG CSC

U najavi je značajna investicija koja će zaposliti 250 radnika

 Kako ste pokrenuli razvoj privrede?

– Stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta, reformom lokalne uprave, uvođenjem najmanje stope poreza na nepokretnost u RS obezbedili smo uslove za razvoj privrede, a efekti se ogledaju u povećanom broju zaposlenih. Naime, broj zaposlenih u poslednje tri godine povećan je za 750 radnika, a najavi je i investicija koja će zaposliti dodatnih 250 radnika, tako da imamo ukupno 1000 novih radnih mesta, rekao je Gatarić i dodao da su ovo pretpostavke za ekonomski prosperitet opštine Prnjavor.

Razvoj privrede omogućili najmanjom stopom poreza na nepokretnost

Mnogobrojnim manifestacijama danas obeležavate Dan opštine Bogat program uključuje mnogobrojne sportske, kulturne, obrazovne, zabavne i druge manifestacije. Centralna manifestacija je svečana sednica, na kojoj ćemo zaslužnim pojedincima i organizacijama dodeliti priznanja i plakete. Građanima čestitam Dan opštine sa željom i nadom da ćemo još dugo slaviti.

Kakvo je stanje u opštinskoj kasi?

Uprkos ogromoj prezaduženosti, koju smo zatekli po preuzimanju vlasti od prethodne na čelu sa SNSD, uspeli smo očuvati finansijsku stabilnost. Zaduženje opštine smanjili smo za 7 miliona maraka, deficit smo smanjili za više od milion maraka, a opštinska kasa je tri godine za redom u suficitu. Najavili smo 1000 radnih mesta i taj je plan gotovo realizovan. Obećali smo da ćemo otrgnuti realizaciju projekta vodosnabdevanja Povelič iz ruku politike i prepustimo ga struci. Zato je pitka voda potekla u 1.500 domaćinstava na severu opštine, a infrastrukturno je dovedena i u sam grad.

Uprkos zatečenim dugovima, već tri godine opština je u plusu

U koje se projekte ulagalo protekle tri godine?

U vodosnabdjevanje smo za tri godine uložili pet miliona maraka. U putnu infrastrukturu uložili pet milion maraka. Modernizovali ili sanirali smo više od dvadeset lokalnih puteva u svim delovima opštine a zahvaljujući donatorskim sredstvima modernizovali smo pet gradskih ulica. Radilo se na saniciji klizišta, uređenju školskih objekata, igrališta. U uređenje verskih objekata uložili smo više od 210.000 KM, a više od 150.000 KM smo uložili na izgradnju i održavanje spomenika palim borcima. U Dom zdravlja smo uložili oko 250.000 KM. Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje uložili smo gotovo dva miliona maraka.

Pitka voda potekla u 1.500 domaćinstava

Koje investicije su planirane za ovu godinu?

Upravo sada se nastavljaju radovi na dogradnji dečijeg vrtića „Naša radost“, koji podrazumevaju građevinske radove do krovne konstrukcije, a ukupna vrednost projekta je 310.000 KM. Planiramo da nastavimo projekat vodosnabdijevanja. Obezbeđena su sredstva za izgradnju nove Škole za osnovno muzičko obrazovanje u iznosu od 600.000 KM, a u planu je i dalje ulaganje u putnu infrastrukturu.

MIS BIH

Prnjavor nije poznat samo po multietičnosti i humanim ljudima, već i po lepoti i sportu. Naime, aktuelna mis Bih je Prnjavorčanka Marijana Marković, a najbolji sportista RS za prošlu godinu je naša Nataša Vidović, podseća Gatarić.

PRIZNANjA

Opština Prnjavor 2013. godine dobila je priznanje Evropski grad u BiH, dok je godinu dana posle načelnik opštine doktor Siniša Gatarić dobio priznanje najnačelnik 2014.godine, a 2015.godine i plaketu najbolji načelnik RS 2015. On je i prvi muškarac u BiH koji je dobio priznanje za unapređenje ravnopravnosti polova.

Za vreme Gatarićevog mandata osnovan je Dnevni centar za decu sa posebnim decu sa posebnim potrebama a pokrenuta je i inicijativa i obezbeđena sredstva za početak rekonstrukcije objekta takozvane doktorske kuće, koja će biti ustupljena ovom centru i poboljnjati uslove boravka djece.

 GINISOV REKOR

 Jedan od događaja koji je afirmisao Prnjavor i u svijetu je obaranje Ginisovog rekorda u pripremanju najveće riblje čorbe na svetu. U kotliću zapremine oko 4000 litara, skuvano je 3.804 kilograma riblje čorbe, a opština Prnjavor je upisana u almanah Ginisovog rekorda.

VEČERNjE NOVOSTI, S.Mišljenović