SAMSUNG CSC

„Priznanje koje sam dobio kao džender osoba godine je priznanje mojih saradnica, koje su svojim radom i angažovanjem zajedno sa mnom kao načelnikom, uspjele da se izbore za svoju poziciju u društvu, obavljajući veoma odgovorne poslove“, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu, načelnik opštine Prnjavor dr Siniša Gatarić, naglašavajući da mu ovo priznanje posebno imponuje, budući da se po prvi put dodjeljuje jednom muškarcu.

„Zajedno smo u proteklom periodu ovu opštinu doveli u jedan daleko bolji položaj u odnosu na onaj u kome je bila prije tri i po godine. Zahvaljujući mojim saradnicama uspijeli smo smanjiti zaduženje opštine za skoro 8 miliona KM. Svaku godinu smo završavali sa suficitom i izvršenjem budžeta preko 90 odsto. Riješili smo velike projekte koji su bili decenijski problem opštine Prnjavor, kao što je projekat Povelič, a takođe smo u realizaciji niza projekata u ovoj godini, kao što je dogradnja dječijeg vrtića, nova muzička škola, nove prostorije Crvenog krsta i rješavanje pitke vode u gradu.“, rekao je Gatarić.

On je naglasio, da su u Opštinskoj upravi zaposlene uglavnom žene, koje su veoma pouzdane i dobre radnice, ali da je tužno da su upravo one često izložene uvredama i fizičkim napadima i to u lokalnom parlamentu. „U lokalnom parlamentu imamo ljude koji su prijavljeni za porodično nasilje u svojim kućama, kao i ljude koji su to nasilje pokazivali i ovdje pred kamerama. Zapravo u tome i jeste naša snaga, da to prepoznamo, da od toga ne bježimo i to ne krijemo i da mi koji imamo pozitivan stav prema rodnoj ravnopravnosti učinimo sve da Prnjavor bude bolja sredina za život žena“, rekao je Gatarić.

Načelnik Gatarić je zahvalio Udruženju „Romska djevojka – Romani ćej“ na nominaciji za priznanje u ostvarivanju ravnopravnosti polova, naglašavajući da su takva udruženja pokretač svih aktivnosti zbog kojih je i dobio priznanje. „ Radi se o aktivnostima na uključivanju žena u društveni i politički život sa posebnim naglaskom na žene romske populacije, da su zaštićene od fizičkog nasilja, da se njihova djeca zaštite i školuju. U proteklom periodu smo omogućili kompletnoj romskoj populaciji da dobije krov nad glavom, izvršena je kompletna inkluzija romske populacije i oni imaju sva zagarantovana prava“, rekao je Gatarić i dodao da su  standardi koji su postignuti u Prnjavoru, po pitanju romske populacije, standardni kojim se ne bi postidjela ni jedna evropska zemlja.

Nikolina Rudić, savjetnik načelnika rekla je da sa načelnikom  Gatarićem sarađuje kratko vrijeme, ali da je Gatarić vrlo sposoban i načelnik i političar, mnogo sposobniji od drugih sa kojima je sarađivala. „Mogu reći da načelnik Gatarić sa svojim sposobnosti i komunikacijom ne samo sa ženama, nego svim stanovništvom opštine, ne može da se poredi sa ostalim načelnicima i političarima sa kojima sam do sada sarađivala. U  svojoj dugoj političkoj karijeri sarađivala sa mnogim političarima od Milorada Dodika do Milovana Topolovića.“, istakla je Rudić.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Žana Pekić rekla je da je priznanje koje je načelnik Gatarić primio u Sarajevu logična posljedica, budući da većinu njegovog kabineta čine žene.