Budžet opštine Prnjavor za 2018. godinu iznosi 21,23 miliona maraka i biće dovoljan za realizaciju nekoliko krupnijih infrastrukturnih projekta, istakao je načelnik opštine Darko Tomaš. On je dodao da je opštinska vlast u prvoj godini mandata uspjela da realizuje nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u samom centru grada, te da su zadovoljni urađenim.

– U proteklom periodu uz veliku finansijsku pomoć republičkih institucija, u infrastrukturu opštine uloženo je oko dva miliona maraka. Modernizovane su četiri gradske ulice, izgrađena LED rasvjeta na gradskom trgu i završena izgradnja Muzičke škole. U rekonstrukciju Osnovne škole „Nikola Tesla“ Vlada RS je uložila sredstva u iznosu od 700.000 KM. Takođe, donacijom Vlade RS izgrađene su i pješačke staze u centru grada – istakao je Tomaš. Dodao je da je u toku izgradnja prvog kružnog toka na ulazu u grad, te naglasio da se znatno ulagalo i u školsku infrastrukturu po mjesnim zajednicama.

– Zahvaljujemo preduzeću „Putevi RS“ na izgradnji kružnog toka, kao i rekonstrukciji dvije gradske ulice koje su dio regionalnog puta. Rekonstruisano je 12 kilometra lokalnih puteva od Vijake do jezera Drenova, te u mjesnoj zajednici Štrpci, koji se koriste prilikom izgradnje autoputa. U sljedećoj godini sa republičkim vlastima dogovorena je sanacija dionice lokalnog puta Kojin Han – Crkvena – Čivčije u dužini oko osam kilometara – naveo je Tomaš. Ističe da su budžetom za 2017. godinu povećali podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i udvostručili sredstva za dodijelu studentskih stipendija.

Tomaš je objasnio da je povećana pojedinačna visina stipendije, kao i broj stipendija, a najboljim studentima dodijeljene su i studentske nagrade. Početkom godine 60 odsto zemljišta poslovno-turističke zone „Vijaka“ uknjiženo je na Opštinu Prnjavor, a rješavanjem ostalih 50 hektara biće kompletirana poslovna zona i stvoreni uslovi za izgradnju ove zone i otvaranje novih radnih mjesta. – rekao je Tomaš, sumirajući aktivnosti u protekloj godini. On je naglasio da je izgradnja autoputa „9. januar“ najznačajniji infrastukturni projekat na području ove opštine koji će u budućnosti otvoriti prave perspektive za ovu lokalnu zajednicu.

– Izradnja autoputa i poslovne zone na Vijaci predstavlja dugoročnu razvojnu šansu za Prnjavor, kako za povećanje zaposlenosti, tako i za privredni razvoj – rekao je Tomaš. Govoreći o planovima za narednu godinu, Tomaš je kazao da su budžetom za 2018. godinu planirana značajna sredstva za rješavanje infrastrukture u poslovnoj zoni Vijaka, pitanje kanalizacije u gradu Prnjavoru, modernizaciju nekoliko većih gradskih ulica, te realizaciju infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama.

-Znanjem i energijom pokušaćemo da i u sljedećoj godini obezbjedimo značajnije investicije sa republičkog nivoa, ali i da privučemo što više domaćih i stranih investitora koji će kroz svoja ulaganja zaposliti nove ljude i dati novu dimenziju razvoju opštine – naglasio je Tomaš.

Sertifikacija

Darko Tomaš je istakao da je Prnjavor s ciljem unapređenja privredne aktivnosti pristupio programu sertifikacije prema „BFC SEE“ standardu, implementaciji Projekta opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG). – Formirali smo Privredni savjet, te potpisali nekoliko dokumenata čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Na početku mandata smanjili smo visinu stope poreza na nepokretnost koja sada predstavlja najnižu stopu u iznosu od 0,05 odsto – naglasio je Tomaš.

GLAS SRPSKE, piše: Milijana Latinović