На 16. „Конференцији беба“ одржаној вечерас у Прњавору у трочлано „предсједништво“ изабрани су Софија Слијепчевић, Миа Моравац и Данијел Живковић.

Најстарија беба је Софија Слијепчевић рођена 7. јула 2023. године , најмлађа беба је Миа Моравац рођена 18. јуна ове године, а беба са највише браће и сестара, њих петоро, је Данијел Живковић.

На овогодишњој манифестацији у Прњавору коју организује Градска управа у сарадњи са Министарством за породицу, омладину и спорт пријављено је 57 беба рођених у периоду од 5. јула 2023. године до 7. јула ове године.

Шејла Живковић је мајка која осим седмомјесечног Данијела има још петоро дјеце узраста од седам до 15 година. Она каже да је у вишечланим породицама од великог значаја добра организација и расподјела посла у домаћинству, а посебан допринос дају старија дјеца која помажу чувати млађу браћу и сестре.

Мајка најмлађе бебе Дајана Моравац у изјави новинарима рекла је да је важно да се рађају дјеца и да би свака породица требала имати барем двоје дјеце. Дајана додаје да је највише обавеза око бебе до прве године живота, односно док се устабили спавање, вријеме за јело и слично, а послије је све много лакше и једноставније.

У такмичењу беба у пузању најбржи је био Данило Зурнић, чија мама Дајана кроз осмијех каже да су се вриједно припремали за ово такмичење.

„Данило је пријевремено рођена беба, један мали борац који је стално активан, захтијева много пажње, времена и снаге“ , истиче она.

И ове године у оквиру манифестације одржано је такмичење тата у пресвлачења пелена, а најбржи је био Милан Малешевић, тата осмомјесечне Милице.

Он каже да су побједи допринијеле године искуства јер осим Милице имају још двије кћерке.

„Супруги и мени животна жеља је била да имамо троје дјеце и то нам се остварило. Око чувања помажем колико ми остале обавезе дозвољавају, а ту су и други чланови ближе и шире породице који нам помажу кад год треба“ , појашњава Милан.

Предсједник Скупштине града Прњавор Жељко Симић у изјави новинарима рекао је да је „Конференција беба“ круна свега што се у току године ради за Град и становништво јер су дјеца највеће богатство сваке локалне заједнице.

Он је напоменуо да су вечерас у градском парку „Љубав, вјера, нада“ подијељени и пакети за 62 дјеце рођене у другом кварталу ове године, а Градска управа је њиховим родитељима данас уплатила по 500 КМ као вид пронаталитетне политике коју су заједно усвојили градска Скупштина и градоначелник Дарко Томаш.

„Данас је исплаћена 31.000 КМ за новорођену дјецу у другом кварталу текуће године. Истрајни смо у овој подршци родитељима, а у наредном периоду настојаћемо да тај износ још повећамо“ , рекао је Симић.

У Прњавору је од почетка године до данас рођено 135 беба.

Срна Т.С.