Градоначелник, Дарко Томаш и предсједник Скупштине,  Жељко Симић уприличили су  пријем за просвјетне раднике из Прњавора, добитнике Светосавске награде за 2023. и 2024. годину.

Светосавску награду са подручја Прњавора 2023. године добиле су Бранкица Радоњић, школски библиотекар у Основној школи /ОШ/ “Бранко Ћопић” , Борка Павловић, наставник основа информатике у ОШ “Бранко Ћопић” и Жана Бутулија, наставник разредне наставе у ОШ “Георги Стојков Раковски” Бањалука.

Ове године за свој рад Светосавску награду добили су Петар Бабић, наставник техничког образовања и основа информатике у ОШ “Никола Тесла” , Јелена Радивојевић Ступар, психолог у ОШ “Бранко Ћопић” , Илија Голић, наставник бравар-специјалиста и инсталатер-специјалиста у Центру средњих школа /ЦСШ/ “Иво Андрић” , Татјана Милијевић, професор југословенске књижевности и српскохрватског језика у Центру средњих школа /ЦСШ/ “Иво Андрић” и Тања Анчић Милијашевић, магистар књижевних наука, професор у Гимназији.

Томаш је подсјетио у изјави новинарима на велики успјех просвјетних радника остварен ове године јер се чак троје Прњаворчана нашло међу 14 награђених просвјетних радника у средњем образовању у цијелој Републици Српској, док је међу 24 награђена у основном образовању двоје из Прњавора.

“Све то довољно говори о успјеху просвјетних радника, квалитету рада и знању које преносе нашим младим нараштајима, добром стању у основном и средњем образовању у нашој локалној заједници”, рекао је Томаш новинарима.

Он је честитао свим добитницима ове престижне просвјетне награде уз жељу да и даље буду најбољи, како у наставном процесу, тако и у ваннаставним активностима које се односе на васпитање и образовање дјеце.

Томаш је нагласио да се локална заједница радује њиховом успјеху и да ће бити подршка за све добре идеје и пројекте.

Међу прошлогодишњим добитницима Светосавске награде за просвјетни рад била је и Бранкица Радоњић, професор српске књижевности и школски библиотекар.

“Ова награда је круна у професији сваког просвјетног радника јер смо сви на путу светосавља тако што с једне стране његујемо просвјету и бринемо о дјеци у смислу струке и предмета, али смо уз њих и као други родитељи, особе које прате одрастање и развој те дјеце” , каже Радоњићева.

Она је напоменула да није лако испунити све потребне критеријуме за добијање награде, али да радује податак да се сваке године повећа број Прњаворчана који су међу награђенима.

Илија Голић, наставник практичне наставе у ЦСШ “Иво Андрић” рекао је у изјави новинарима да је велика част добити овакво признање Министарства просвјете и културе Републике Српске.

“Светосавска награда су `сабрана дјела` мог дугогодишњег рада у просвјети и учествовања на такмичењима. У протеклих пет година смо освојили 12 награда, најбољи ментор, најбољи експонат на `Иносту младих`, на међународним такмичењима, Московском, Новосадском, Скопском, Бањалучком сајму. Са свих такмичења смо доносили само златне медаље”, истакао је Голић.

Он је додао да му велику мотивацију за учешће на разним такмичењима дају сами ученици који су пуни елана и жеље за стицањем нових знања, али и цијели колектив јер у изради експоната помажу и друге колеге које предају стручне предмете.

Петар Бабић, наставник у ОШ “Никола Тесла” у Прњавору, каже да је велико признање сама чињеница да се његово име нашло међу награђенима и захвалио градоначелнику Томашу на пријему и досадашњој подршци просвјетним радницима, колективу, као и ученицима који су показали велику заинтересованост.

“На Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва `Иност младих` смо уназад неколико година у самом врху, заједно усвајамо и примјењујемо нове технологије као што су соларна енергија и роботика”, рекао је Бабић.

СРНА, Т.С.