POZIV ZA UČEŠĆE NA 9. MEĐUNARODNI FORUM O SARADNjI

Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije, u okviru Evropske mreže preduzetništva, pozivaju Vas na 9. Međunarodni forum o saradnji koji će biti održan 14. i 15. novembra 2024. godine u Bijeljini, „Centar za kulturu Semberija“.

Centralni događaj Foruma biće međunarodni poslovni susreti koji se organizuju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva. Pored toga, forum će obuhvatiti i panel diskusije o ključnim temama za ekonomski razvoj, kao što su digitalizacija u prehrambenom sektoru, energetska efikasnost, cirkularna ekonomija i izazovi u privlačenju i zadržavanju kvalifikovane radne snage.

Najvažniji sektori koji će biti zastupljeni su:

  • IKT;
  • Prerada metala;
  • Drvna i građevinska industrija;
  • Tekstil;
  • Automobilska industrija;
  • Poljoprivredno-prehrambeni sektor;
  • Energetika;
  • Plastika i proizvodi od plastike;
  • Turizam.

Učešće na Forumu i međunarodnim poslovnim susretima je besplatno.

Registracija, kao i više informacija u vezi sa događajem dostupni su na službenoj internet stranici događaja: 9th-international-cooperation-forum-2024.talkb2b.net

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete na Forumu i poslovnim susretima, molimo Vas da se registrujete na gore navedenom linku najkasnije do 13. novembra 2024. godine.

IZVOR: Razvojna agencija Republike Srpske

DARKO TOMAŠ PONOVO IZABRAN ZA GRADONAČELNIKA PRNjAVORA

Kandidat SNSD za gradonačelnika Prnjavora Darko Tomaš i lista kandidata SNSD za Skupštinu Grada osvojili su najviše glasova na lokalnim izborima, objavila je jutros Centralna izborna komisija /CIK/ BiH na osnovu prebrojanih glasova sa svih biračkih mjesta.
Prema preliminarnim podacima, Tomaš je četvrti mandat, drugi na mjestu gradonačelnika osvojio sa 10.202 glasa ili 62,64 odsto. Njegov protivkandidat Milan Petrović dobio je 6. 084 glasa ili 37,36 odsto.
Tomaš je u izjavi novinarima rekao da je ovo njegova najubjedljivija pobjeda do sada jer su građani vjerovali u ono što radi i da upravo bez njih ova pobjeda ne bi bila toliko uvjerljiva i impresivna.
“Odmah od sutra zajedno nastavljamo raditi na razvoju Prnjavora. U Skupštini Grada očekujemo veći broj odbornika nego ranije i da sa koalicionim partnerima formiramo skupštinsku većinu i radimo na dobrobit svih građana”, rekao je Tomaš.
On je pohvalio rad GIK-a, zahvalio svim učesnicima izbornog procesa i političkim protivnicima jer su predizborna kampanja, ali i izborni dan protekli demokratski i mirno.
Prema preliminarnim podatima CIK-a za Skupštinu Grada Prnjavora, najviše glasova pripalo je listi SNSD-a sa 6.660 glasova ili 42,14 odsto. Kandidatska lista SDS-volja naroda dobila je 3.726 glasova ili 23,58 odsto, DNS 1.891 glas ili 11,97 odsto, a Partija demokratskog progresa 668 glasova ili 4,23 odsto.
Slijede SDP sa osvojenih 643 glasa ili 4,07 odsto, Ujedinjena Srpska sa 629 glasova ili 3,98 odsto, Savez za novu politiku sa 506 ili 3,20 odsto, DEMOS sa 442 glasa ili 2,80 odsto, Socijalistička partija sa 405 glasova ili 2,56 odsto i NDP sa 234 glasa ili 1,48 odsto glasova.
Kod nezavisnih kandidata iz reda nacionalnih manjina najviše glasova ukupno 239 dobio je Branko Deket.
Pravo glasa na lokalnim izborima iskoristilo je 17.405 građana od 39. 640 sa pravom glasa, odnosno izlaznost je bila 44, 18 odsto.
IZVOR: SRNA

“MOŽEMO BOLjE”: VRIJEDNA OPREMA ZA INSTITUCIJE, MEDIJE I ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA U PRNjAVORU

Kulturne institucije, mediji i organizacije civilnog društva u Prnjavoru bogatije su za vrijednu opremu zahvaljujući projektu „Možemo bolje“ koji je proveden u partnerstvu sa Gradom Prnjavorom.
Prnjavor je jedna od 24 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini u kojoj su u partnerstvu sa lokalnom zajednicom provedene aktivnosti projekata „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ (#MožemoBolje), koji finansira Evropska unija.
Projekat implementiraju Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Savjet Evrope – kancelarija u Sarajevu, a kroz saradnju sa Odsjekom za razvoj Grada Prnjavor, finansirana je nabavka vrijedne opreme koja će stvoriti uslove za unapređenje rada kulturnih institucija, medija i organizacija civilnog društva u Prnjavoru.
Finansirana je nabavka parterske i scenske rasvjete, te scenskog i mobilnog ozvučenja u Javnoj ustanovi „Centar za kulturu“, mikseta i mikrofon za „Radio Prnjavor“, računarska i kancelarijska oprema za Odsjek za razvoj i službenika za nacionalne manjine Gradske uprave Grada Prnjavor i računar za „Omladinski centar“ Prnjavor. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi preko 82.000 KM.
Osmišljen kao platforma za susret i kolektivne akcije, projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ provodi se u 24 zajednice kroz blisku saradnju s lokalnim samoupravama, organizacijama civilnog društva, građanima i građankama kao nositeljima mira, medijima i drugim društvenim akterima, koji zajedno jačaju i unapređuju okruženje pogodno za istinsko pomirenje. U središtu projekta “Možemo bolje” su pozitivne inicijative i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima širom zemlje, koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.
Kao partnerska zajednica u projektu, Prnjavor kao „Mala Evropa“ nastoji biti uzor koji bi pratile druge zajednice na putu ka demokratizaciji i poštovanju prava manjina i svih ostalih građana. Osnovne vrijednosti savremenog društva su multietničnost, multikulturalnost i interkulturalnost, vrijednosti na čijim se usvajanjima mora raditi, kako bi se izgradilo funkcionalno društvo koje je ravnopravno u svakom pogledu. Jačanje povjerenja i kohezije u zajednici najčvršći su temelj za pozitivnu izgradnju, za šta je Prnjavor najbolji primjer.

VATROGASCIMA URUČENO NOVO VOZILO VRIJEDNO 362.000 KM

Gradonačelnik Darko Tomaš uručio je danas Teritorijalnoj vatrogasno – spasilačkoj jedinici u Prnjavoru ključeve novog vozila čija je vrijednost 362.000 KM.

Radi se o navalnom vatrogasnom vozilu sa dodatnom pratećom opremom kapaciteta 1.500 litara vode i 50 litara pjene, sa pumpom visokog pritiska i protokom od 230 litara u minuti pri pritisku od 40 bara.

Tomaš je u izjavi novinarima izrazio uvjerenje da vatrogasci u Prnjavoru sada imaju sve materijalno – tehničke i organizacione uslove da odgovore svakoj situaciji iz domena njihovog djelovanja što kod građana dodatno uliva osjećaj povjerenja i sigurnosti.

On je napomenuo da je Prnjavor, pored Prijedora, jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja u poslednje četiri godine iz vlastitih sredstava obnavlja opremu za vatrogasce.

„Do 2016. godine oni su radili u neuslovnom objektu sa minimalnom opremom i dugom višim od 300.000 KM. Od te godine do danas zatvoreno je finansijsko dugovanje, izgrađen novi Vatrogasni dom, nabavljena četiri nova vozila, u sve to uloženo je više od dva miliona KM“ , precizirao je Tomaš.

Tomaš je zahvalio svim pripadnicima TVSJ u Prnjavoru na ozbiljnom i predanom radu, kao i Vatrogasnom savezu Republike Srpske koji je ranije iz svojih sredstava kupio jedno vozilo, a u nabavci jednog zajedno sa Gradom Prnjavor učestvovao sa pola novčanih sredstava.

Starješina TVSJ Prnjavor Dragan Miladinović kaže da je prednost ovakvih vozila u njihovoj konstrukciji koja omogućava brži dolazak na intervencije na teže pristupačnim lokacijama.

„Naš grad se stalno razvija i zato je zbog zaštite ljudskih života i imovine opremljenost TVSJ potrebno podići na viši nivo. Ranije smo već uz podršku gradske uprave uspjeli nabaviti nekoliko vozila i specijalne opreme i naša jedinica se sada može svrstati među najbolje organizovane i opremljene u Republici Srpskoj“ , rekao je Miladinović.

Uručenju novog vatrogasnog vozila u Prnjavoru prisustvovao je i predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković.

„Drago nam je kada vidimo da se vatrogasno – spasilačke jedinice opremaju, kada imaju podršku lokalne uprave i gdje se zakonom određena sredstva za potrebe vatrogasaca namjenski troše“ , rekao je Stojaković u izjavi novinarima i dodao da je Prnjavor primjer kako se uz domaćinski rad mogu stvoriti sve pretpostavke za dobar i uspješan rad.

On je napomenuo da je Vatrogasni savez Republike Srpske u koordinaciji sa Republičkom upravom civilne zaštite pripremio ovogodišnji plan opremanja TVSJ širom Republike Srpske koji je usvojila Vlada Republike Srpske.

„To će za nas značiti dalji napredak jer samo jedinice koje imaju adekvatnu opremu, uslove za rad i određeni broj ljudstva u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i planovima zaštite od požara mogu dati svoj doprinos sigurnosti svih građana“ , kaže Stojaković.

Nakon uručenja ključeva vatrogasci su održali i kraću pokaznu vježbu i prezentaciju tehničkih mogućnosti novog vozila.

Teritorijalna vatrogasno – spasilačka jedinica u Prnjavoru u svom sastavu trenutno ima 22 vatrogasca i raspolaže sa ukupno 11 vozila.

Srna T.S.

MINISTAR ŠERANIĆ U POSJETI GRADU PRNjAVOR

U posjeti gradu Prnjavor danas je boravio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Ministar Šeranić je naglasio, da je Prnjavor lokalna zajednica koja u punom kapacitetu daje odgovore u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Darko Tomaš istakao je da u Prnjavoru u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite nema problema i da ova lokalna zajednica može biti dobar primjer i drugima, kao i da je sa ministrom Šeranićem razgovarano o daljem unapređenju procesa rada i mogućim izmjenama u zakonskoj regulativi.

“U Domu zdravlja Prnjavor je dosta urađeno, a uz podršku ministra Šeranića ranije je završen projekat energetske efikasnosti. Prošle godine smo nabavili tri nova vozila za potrebe porodične medicine, plan je da do kraja ove godine nabavimo još tri, a sljedeće godine u budžetu planiraćemo sredstva za nabavku još jednog sanitetskog vozila“ , rekao je Tomaš i dodao da je u planu uređenje i asfaltiranje cijelog bolničkog kruga.

Na sastanku je naglašeno, da je Centar za socijalni rad Prnjavor takođe ustanova koja dobro funkcioniše i da je obaveza Grada da obezbijedi potrebna budžetska sredstva za nesmetan rad.

LISTA STUDENATA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA POSTDIPLOMCE I DOKTORANDE

LISTA STUDENATA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA POSTDIPLOMCE I DOKTORANDE:

I DOKTORSKI STUDIJ

Redni broj Ime i prezime Fakultet
1. Sava Njegovan Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
2. Nikola Kalabić Pravni fakultet, Univerzitet u Beogradu
3. Slađana Janković Poljoprivredni fakultet, Unicerzitet u Banjoj Luci
4. Boris Zes Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu
5. Aleksandar Milošević Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

 

II POSTDIPLOMSKI STUDIJ

Redni broj Ime i prezime Fakultet
1. Jelena Pakuševski Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
2. Nevena Đukić Biloški fakultet, Univerzitet u Beogradu
3. Saša Ostojić Saobraćajni fakultet, Univerzitet u Istočnom Sarajevu
4. Duško Miodanić Šumarski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
5. Srđan Kusturić Šumarski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
6. Katarina Lukanović Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
7. Ljubiša Samardžija Muzička akademija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu
8. Slaven Arsenović Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
9. Aleksandar Ilišković Tehnički univerzitet Grac
10. Stefan Ilišković Arhitektonsko-građevinsko geotetski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci
11. Vanja Marija Vuković Fakultet muzičke umjetnosti, Univerzitet u Beogradu

U Prnjavoru, 01.10.2024. godine

LISTA STUDENATA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA POSTDIPLOMCE I DOKTORANDE

PRNjAVOR DOMAĆIN FESTIVALA “RITAM EVROPE” NAREDNE GODINE

Grad Prnjavor biće domaćin muzičkog festivala “Ritam Evrope” sljedeće godine zahvaljujući pobjedi koju su Prnjavoru donijele Maja Kitić i djevojke iz plesnog kluba “Gema”.
“Željela bih da se zahvalim svima koju su ove godine glasali za nas, svojim Prnjavorčanima i ljudima širom Republike Srpske. Posebno želim da se zahvalim našem gradonačelniku Darku Tomašu koji nas je podržao finansijski i organizaciono i koji je bio naša podrška na Palama”, rekla je Maja Kitić vokal koji je vrhunski izveo pjesmu “Tatu” švedske pobjednice Loren.
Direktor programa “Ritam Evrope” Igor Karadarević naglasio je, da je nastup koje su izvele djevojke koje su predstavljale Prnjavor na ovom takmičenju, najbolji i najkvalitetniji nastup do sada prikazan na ovom takmičenju.
Gradonačelnik Darko Tomaš je čestitao djevojkama na spektakularnom nastupu i rekao da niko bolje u posljednje vrijeme nije predstavio Prnjavor nego što su to uradile ove djevojke.
“Zaista sam oduševljen sa svim ovim što su djevojke uradile, ali nije to sličajno došlo, to je prije svega rezultat višegodišnjeg truda i rada, a ne samo trenutnog i svi smo zaista uživali” istakao je Tomaš.
Ekipa Prnjavora kao nagradu za pobjedu dobila je putovanje u Švedsku, zemlju koju su predstavljale na ovom takmičenju, a za sedam dana putuju u Budvu kako bi nastupile u revijalnom dijelu “Ritma Evrope” u Crnoj Gori.