NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH, UGOSTITELjSKIH, ZANATSKIH I DRUGIH OBJEKATA NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR U DANE PRVOMAJSKIH PRAZNIKA

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih  i drugih objekata na području opštine Prnjavor u dane prvomajskih praznika, 1. i 2. maj.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva:

  1. Zabranjuje se rad svih trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata na teritoriji opštine Prnjavor na dan 1.5.2020. godine.
  2. Zabrana iz tačke 1. ove Naredbe ne odnosi se na subjekte koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga i subjekte koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pume), osim u dijelu gdje je smješten prodajni objekat (trgovina i ugostiteljstvo).
  3. Dozvoljava se rad na dan 2.5.2020. godine u vremenu od 07:00 do 11:00 časova:

– subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo prehranom/robom široke potrošnje,

– subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda,

– poljoprivrednim apotekama i

– zelenoj pijaci-tržnici.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata na području opštine Prnjavor, za 1. i 2. 5. 2020. godine

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: JOŠ JEDNO LICE ZARAŽENO VIRUSOM KORONA, DONESENA ODLUKA O RADU U DANE PRVOMAJSKIH PRAZNIKA

Nakon 44. sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, komandant Štaba i načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je, da je virus korona potvrđen dok još jednog lica sa područja opštine Prnjavor i da se radi o ženskoj osobe srednje životne dobi.

„Novozaraženo lice je u zemlju stiglo iz inostranstva, vlastitim prevozom u pratnji još jedne osobe i od ulaska u zemlju nalazilo se u lokalnom karantinu u hostelu „Vinčić“. Lice nema simptoma i biće prebačeno u banjalučki studentski centar“, rekao je Tomaš, te napomenuo da je posljednjih dana pojačano testiranje stanovništva, kako lica u karantinu, tako i zdravstvenih radnika i lica koja su imala kontakt sa pozitivnim licima.

Tomaš je naglasio, da Štab raspolaže informacijom, da je pozitivno i lice sa mjestom prebivališta u Novom Gradu, koje živi u Prnjavoru već nekoliko godina.

„Ovo lice je zbog zdravstvenih problema, koji se ne mogu dovesti u vezi sa virusom korona, nekoliko puta bilo u Domu zdravlja, odakle je upućeno u UKC BL, gdje mu je nakon drugog testiranja potvrđeno prisustvo virusa korona“, rekao je Tomaš.

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, donesena je odluka da u dane prvomajskih praznika, prvi dan (1.maj) mogu raditi samo zdravstvene ustanove (uključujući i apoteke) i benzinske pumpe.

„Drugog dana mogu raditi i trgovine prehrambenom robom, poljoprivredne apoteke i zelena pijaca, u vremenu od 7.00 do 11.00 časova“, rekao je Tomaš.

On je napomenuo, da je Republički štab za vanredne situacije juče donio zaključak o zabrani kretanja u vrijeme prvomajskih praznika, od petka (1.maj) u 12.00 do subote (2.maj) u 5.00 časova, od subote (2.maj) u 12.00 časova do nedjelje (3.maj) u 5.00 časova i od nedjelje (3.maj) u 12.00 časova do ponedjeljka (4.maj) u 5.00 časova.

Prema izvještaju Opštinske komunalne policije u protekla 24 časa kontrolisano je 31 lice koje ima rješenje o kućnoj izolaciji i sve kontrole su uredne, a prema izvještaju Policijske stanice nije bilo sankcionisanih lica.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na području opštine Prnjavor pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 136 lica, dok je 1266 po odobrenju epidemiologa, izašlo iz nadzora.

 

 

 

POTPISAN UGOVOR IZMEĐU OPŠTINE PRNjAVOR I FONDACIJE “MOZAIK”

U sali Skupštine Opštine Prnjavor danas je upriličeno potpisivanje Ugovora između Opštine Prnjavor i partnerske Fondacije “Mozaik”.

Ugovor je potpisalo šest neformalnih grupa , a asistent programa Omladinske banke Sanja Kojić, istakla je da su ukupna sredstva za ovih šest projekata 11 000 KM, od čega je opština obezbijedila 6 000 KM.
„Danas smo potpisali ugovor sa šest grupa koje su aplicirale na poziv Omladinske banke i Opštine Prnjavor, za osnivanje mikro biznisa“ istakla je Kojićeva. Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, istakao je zadovoljstvo što se Prnjavor nalazi među 43 opštine koje su dio projekata.

„Potpisivanjem sporazuma sa Fondacijom „Mozaik“ omogućili smo mladim ljudima da realizuju svoje projekte u svojoj zajednici. Želim da se zahvalim Fondaciji „Mozaik“ na njihovom učešću te da čestitam mladim ljudima koji su se angažovali i aplicirali za ovaj projekat. Vjerujem da ćemo i naredne godine nastaviti sa ovim projektima, te da ćemo zasigurno povećati iznos učešća Opštine Prnjavor“ rekao je Tomaš.

SAMSUNG CSC

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: DVIJE NOVOZARAŽENE OSOBE, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 109 LICA

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 43. sjednicu, na kojoj je zaključeno da su registrovana dva nova slučaja zaraze virusom korona.

Jedna novozaražena osoba je muškog pola, starije životne dobi, koja je zbog zdravstvenih problema, iz privatne zdravstvene ustanove upućena u UKC BL, dok je druga osoba ženskog pola, mlađe životne dobi.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je nakon sjednice, da ženska osoba koja je pozitivna na virus korona ne živi na području opštine, ali da je tokom vaskršnjih praznika boravila u Prnjavoru.

„Ono što nas posebno brine je informacija, da je lice za vrijeme vaskršnjih praznika boravilo u Prnjavoru i da je ostvarivalo kontakte na području opštine“, rekao je Tomaš.

Tomaš je apelovao na građane, da disciplinovano poštuju sve propisane mjere. „Nije vrijeme za opuštanje i bilo kakva okupljanja tokom nastupajućih praznika mogu stvoriti velike probleme“, naglasio je Tomaš.

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba konstatovano je, da je opštinska komunalna policija u protekla 24 časa, kontrolisala 22 lica koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji, i sve kontrole su uredne, a da Policijska stanica Prnjavor nije sankcionisala ni jedno lice.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 109 lica, dok je 1260 osoba, po odobrenju epidemiologa izašlo iz nadzora. Od početka pandemije, na području opštine Prnjavor registrovan je 21 slučaj zaraze virusom korona.

 

ODRŽANA 42. SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije zaključeno je, da prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji nema novozaraženih lica, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 106 lica, dok je po odobrenju epidemiologa 1259 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je, nakon održane 42. sjednice, da je deset lica i dalje pozitivno na virus korona, da je osam lica oporavljeno i napomenuo da je proteklih dana testiran 31 zdravstveni radnik i 10 radnika iz domova za starija lica, i da su njihovi testovi negativni.

Opštinski štab za vanredne situacije konstatovao je, da je odluka vlasti Federacije BiH da zatvore karantine loša i da bi mogla ozbiljno narušiti čitav sistem zaštite i ugroziti zdravstveno stanje.

„Apelujemo na građane koji dolaze u zemlju da koriste granične prelaze sa Republikom Srpskom. Lica koja ulaze u zemlju preko drugih graničnih prelaza, u obavezu su da se prijave u lokalne karantine u roku od 12 časova“, rekao je Tomaš i napomenuo, da je za nepoštovanje ove odluke predviđena kazna od 500 do 1.500 KM.

Tomaš je rekao, da je juče donesena i nova naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih i drugih objekata, kao i da je zaključkom Republičkog štaba omogućeno kretanje licima starijim od 65 godina, svakim radnim danom, od 7.00 do 10.00 časova.

„Novom naredbom produženo je radno vrijeme trgovinskim i zanatskim radnjama do 19.00 časova, a omogućen je i rad trgovinama namještajem, te informatičkom i telekomunikacionom opremom. Trgovine na malo neprehrambenom robom moći će raditi u periodu od 1. do 11. maja, u ograničenom vremenu od 7.00 do 19.00 časova”, rekao je Tomaš.

On je naglasio, da su subjekti kojima je omogućen rad dužni isti organizovati uz obavezno poštovanje svih propisanih higijenskih mjera, te istakao da će opštinske nadležne službe, u narednom periodu provoditi pojačane kontrole, vezano za poštovanje propisanih mjera.

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije zaključeno je, da su građanima opštine Prnjavor neprekidno bile dostupne sve usluge koje se pružaju u šalter sali, uz maksimalno poštovanje preporuka uključujući i zaštitno staklo.

Na sjednici je konstatovano, da su tokom mjeseca aprila na kućne adrese roditelja dostavljeni rodni listovi za svu djecu koja trebaju biti upisana u prve razrede, i da su u toku aktivnosti na dostavi rodnih listova za upis učenika u srednje škole. U dogovoru sa Policijskom stanicom potvrde o mjestu prebivališta biće dostavljene školama.

Protekle sedmice od strane Teritorijalne vatrogasne jedinice i Komunalnog preduzeća „Park“ izvršeno je pranje i dezinfekcija ulica i svih javnih površina i objekata, a prema odluci Opštinskog štaba za vanredne situacije ove aktivnosti će se provoditi i dalje, u skladu sa iskazanom potrebom.

Opštinski štab za vanredne situacije, apelovao je na građane, da i dalje poštuju sve mjere i preporuke, kako bi maksimalno spriječila mogućnost daljeg širenja virusa i nastavilo sa pozitivnim trendom ublažavanja mjera.

POČELA PROLjETNA SISTEMATSKA DERATIZACIJA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti Načelnik opštine Prnjavor donio Naredbu broj 01/1-510.1-1039/20 od 27.04.2020. godine  o obaveznoj proljetnoj sistematskoj dezinsekciji i deratizaciji na teritoriji opštine Prnjavor.

 

Proljetna sistematska deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 27.04. do 31.05.2020. godine, dok će se i dezinsekcija sprovoditi u navedenom periodu, ako to vremenske prilike dopuste, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu. Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

 

Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa Naredbom biće podnesene prekršajne prijave.

 

Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

 

Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije, mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove- inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

NOVI RASPORED DEŽURNIH APOTEKA

Zaključkom Opštinskog štaba za vanredne situacije, ograničeno je radno vrijeme apoteka, radnim danima od 7.00 do 19.00 časova i vikendom od 7.00 do 15.00 časova.

Dežurne apoteke radiće u objektu od 19.00 do 22.00 časa radnim danom, odnosno vikendom od 15.00 do 22.00 časa, a nakon navedenog perioda dužne su održavati pripravnost putem telefona. Broj telefona na koji će građani moći kontaktirati apoteke biće istaknut na vratima.

Do 11. maja, raspored dežurnih apoteka je sljedeći:

• 28. i 29. april – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5
• 30. april i 1. maj – „Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4,
• 2. i 3. maj – „PharmaNova“, ulica Svetog Save broj 25,
• 4. i 5. maj – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5
• 6. i 7. maj – „Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4
• 8. i 9. maj – „PharmaNova“, ulica Svetog Save broj 25                                                                        • 10. i 11. maj – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5.