НА ЛИПАМА ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ НЕКАДАШЊИХ САБОРАЦА

Борачка организација општине Прњавор /БООП/ организовала је данас на Липама традиционално дружење некадашњих сабораца, припадника Војске Републике Српске као знак сјећања на 24. март 1992. године када је изласком јединица Територијалне одбране на Мотајицу заустављен продор непријатељских јединица према Прњавору и бањалучкој регији.

Предсједник БООП Владо Живковић каже да је данашње дружење сабораца била прилика да се присјете ратних дана и одају почаст свим погинулим борцима.

„Прњаворски борци су формирањем одбрамбене линије на Мотајици осујетили настојање регуларне Хрватске војске и припадника ХВО да избију на ријеку Босну. Одбрана ових простора имала је огроман утицај на даљи развој бробених дејстава,  за пробој Коридора, јер да се на Мотајици није на вријеме направила линија одбране врло тешко би се могло кренути у ослобађање Дервенте и Брода“ , подсјетио је Живковић.

Он каже да је поносан на све своје саборце којих је на обронке Мотајице у то вријеме изашло више од  хиљаду.

Дружењу некадашњих сабораца присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да је ово најзначајинији дан у току обиљежавања Дана општине и  захвалио Борачкој организацији  која чува од заборава успомене на борце који су своје животе дали за Републику Српску.

Са подручја општине Прњавор у протеклом рату погинуло је 626 бораца.

СРНА, Т.С.

МАСКЕНБАЛ ЗА ДЈЕЦУ СУТРА У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ “СЛОГА”

Мартовске свечаности у поводу Дана општине затварају се сутра традиционалним дјечијим маскенбалом. Окупљање учесника је предвиђено у 16.00 часова на Тргу српских бораца, а након дефилеа забава се наставља у Спортској дворани “Слога”.

ОДБОЈКАШИЦЕ ИЗ КОТОР ВАРОШИ ПОБЈЕДНИЦЕ ТУРНИРА ЗА ПИОНИРКЕ

Одбојкашице Котор Вароши побиједиле су на данашњем турниру за пионирке одржаном у Основној школи “Никола Тесла” у Прњавору. Друго мјесто припало је Одбојкашком клубу/ОК/”Укрина” Прњавор  , а треће ОК “Дервента”. Домаћин турнира на којем су наступиле екипе  из Дервенте, Бањалуке, Котор Вароши и Прњавора био је ОК “Укрина” .

Тренер овог клуба Бојан Малбашић каже да је један од циљева оваквих турнира да  се ангажује што већи број дјеце млађе узрасне  доби ,прије свега пионирке,  јер од њих зависи и успјех у даљем раду.

“Тренутно тренирамо у двије градске школе. Нажалост имамо проблем адекватног простора за рад.  Захваљујемо се  општини Прњавор на подршци свих ових година,  јер без њихове помоћи не бисмо могли функционисати” , рекао је Малбашић.

Одбојкашки турнир за пионирке  који је организован у оквиру програма обиљежавања 24. марта Дана општине Прњавор отворио је начелник општинског Одјељења за просторно планирање Брано Жунић .

Одбојкашки клуб “Укрина” Прњавор основан је 1980.године. Тренутно има око 60 чланова који се такмиче у три селекције-пионирској, кадетској и сениорској.

СРНА, Т.С.

ОДРЖАНИ “САТИ ГРАЂАНА”

У скупштинској сали данас су одржани “Сати грађана” као облик двосмјерне комуникације између одборника и грађана. У току састанка грађани су имали прилику да постављају питања, изнесу сугестије, мишљења и приједлоге.

Састанку је присуствовао и начелник општине Прњавор, Дарко Томаш. Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић рекао је да је ово први пут да локални парламент одржава “Сате грађана”, те нагласио да ће ово бити стална пракса, коју ће Скупштина општине организовати најмање једном у два мјесеца.

“Данашњем састанку са грађанима, присуствовали су шефови клубова одборника, док ће на наредним “Сатима грађана” бити присутни други одборници, и на тај начин ће грађани имати прилику да разговарају или поставе питање свим изабраним фукционерима”, рекао је Симић. Он је истакао, да су “Сати грађана” добра прилика да се добију подаци о неким проблемима на терену за које локална власт или није била добро информисана или уопште није знала да проблем постоји. “Сви приједлози и сугестије грађана биће прослијеђени надлежним општинским одјељењима”, истакао је Симић.

“Сатима грађана” присуствовао је између осталих и Миладин Јовичић из Дренове, који је испред мјештана ове мјесне заједнице указао на проблем путне инфраструктуре, као и дотрајале дрвене стубове за пренос електричне енергије. Он је похвалио иницијативу директног разговора са грађанима, којима је тако дата прилика да изнесу своје ставове и мишљења. Да су “Сати грађана” добар начин комуницирања са грађанима истакао је и Веселко Попадић, становник Улице Владике Платона. ” Поздрављам иницијативу локалног парламента да на овакав начин коминицирају са грађанима. Дошао сам лично ради улице Владике Платона, да сугеришем да се постави хабајући слој асфалта, ‘лежећи полицајци’ и неонска расвјета. Сматрамо да је то прије свега потребно због безбједности дјеце из четири школе која пролазе овом улицом. У овој улици има око 100 домаћинстава и могли бисмо дијелом дати финансијски допринос рјешавању овог проблема. Процјењујемо да је вриједност тих радова око 30.000 КМ“ , рекао је Попадић.

Он је такође предложио да се главна градска улица затвори за саобраћај , као и да се освијетли трим стаза у излетишту „Борик“ и постави видео надзор.

СУТРА ПЛАНИРАН ИЗЛАЗАК НА МОТАЈИЦУ – ЛИПЕ

У поводу обиљежавања Дана општине сутра, 31. марта биће организован излазак на Мотајицу – Липе, као традиционално дружење некадашњих сабораца, припадника Војске Републике Српске у знак сјећања на вријеме стварања Републике Српске и одбрану општине. Полазак заинтересованих лица на Мотајицу – Липе планиран је у 9.00 часова испред Борачке организације.

АМЕЛА ТЕРЗИЋ И ЕЛЗАН БИБИЋ ПОБЈЕДНИЦИ 20. ЈУБИЛАРНЕ УЛИЧНЕ ТРКЕ

Атлетски репрезентативци Србије из Новог Пазара Амела Терзић и Елзан Бибић побједници су 20. Међународне уличне трке у Прњавору.

Терзићевој је ово трећа узастопна, а укупно пета побједа на трци у Прњавору. Бибићу је ово први трон, а до сада је  на трци у Прњавору учествовао четири пута.

Међународну уличну трку у Прњавору, која другу годину има статус три златне звјездице потврђене од Европске атлетске асоцијације, подржало је и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Помоћник министра Драган Јаћимовић истакао је да Влада Републике Српске и ресорно министарство подржавају лијепе догађаје, а да је трка у Прњавору један од њих.

„Атмосфера у Прњавору је данас била изузетна. Промоција атлетике на врхунском нивоу са врхунским атлетичарима, а трка додатно добија на значају јер има и хуманитарни карактер“ , рекао је Јаћимовић и уједно Прњаворчанима честитао Дан општине Прњавор. Jубиларну 20. Међународну уличну трку отворио је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш. Начелник Томаш је нагласио, да је ово једна од ријетких трка у БиХ које имају ранг од три звјездице и најавио да ће локална власт наставити да улаже у организацију како би се достигао стандард од пет звјездица.

“ Данас у Прњавору није био само празник атлетике, него спорта уопште. Сљедеће године ћемо сигурно настојати да трку подигнемо на још виши ниво“ , поручио је Томаш, који је учествовао и хуманитарној трци на 1.000 метара. У хуманитарној трци су поред бројних чланова других спортских клубова, појединаца, учешће узели и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, као и савјетник предсједника Владе Републике Српске Далибор Томаш. Сва средства прикупљена од хуманиране акције намијењена су за помоћ Удружењу родитеља  дјеце са потешкоћама у развоју  „Невен“ из Прњавора.

Предсједник Атлетског клуба „Прњавор“ и домаћин Жељко Петровић каже да је довољно видјети списак учесника да се изведе закључак какав је квалитет имала трка и колика је била масовност. 

Истакао је да су у данашњој трци учествовали спортисти из Кеније, Норвешке, Хрватске, Србије, да је конкуренција била изузетно јака и да се данас могао видјети прави спектакл.

Осим главних трка било је организовано и такмичење основаца од првог до деветог разреда, трка средњошколаца, цицибана и Дневног центра „Невен“. 

Међународна улична трка организује се у оквиру обиљежавања 24. марта, Дана општине Прњавор. 

OДБОЈКАШКИ ТУРНИР ЗА ПИОНИРКЕ СУТРА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “НИКОЛА ТЕСЛА”

У поводу обиљежавања Дана општине, сутра 30. марта са почетком у 10.00 часова у Основној школи “Никола Тесла” биће одржан Одбојкашки турнир за пионирке, у организацији ОК “Укрина”. Улаз је бесплатан.

ДАНАС 20. ЈУБИЛАРНА УЛИЧНА ТРКА

Међународна улична трка „Прњавор 2019“ данас ће окупити врхунске атлетичаре и атлетичарке. Програм почиње у 13:00 часова на Тргу српских бораца. Улицама Прњавора трчаће основци од првог до деветог разреда, цицибани и цицибанке, те јуниори, сениори, ветерани.  Средњошколци трчати хуманитарну трку, а планирана је и трка “Невен” на 30 метара. Међународна улична трка „Прњавор 2019“ биће одржана у оквиру програма обиљежавања Дана општине.

У СУБОТУ „САТИ ГРАЂАНА“

Скупштина општине Прњавор организује у суботу, 30. марта 2019. године „Сате грађана“, као један од облика непосредног учешћа грађана у локалној самоуправи. „Сати грађана“ биће одржани у скупштинској сали у временском периоду од 10.00 до 12.00 часова, а састанку ће присуствовати предсједник Скупштине општине, Жељко Симић и други одборници. Из Скупштине општине Прњавор позивају грађане да узму учешће у „Сатима грађана“ и на тај начин изразе своја мишљења и сугестије, те приједлоге.

ПРИЈЕМ ЗА ЉУБИВОЈА РШУМОВИЋА

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш, организовао је данас пријем за Љубивоја Ршумовића, српског пјесника, познатог по поезији за дјецу. Ршумовић је у поводу обиљежавања Дана општине Прњавор, 24. марта, својим присуством на извођењу представе „Изволите у бајку са Пепељугом“  указао велику част становницима Прњавора.

„Ово је била лијепа, умјетничка, хуманитарна и другарска посјета Прњавору. Лијепо је видјети своје ријечи на позорници како и изговарају тако млади и лијепи људи, а још је узбудљивије видјети пуну салу Центра за културу, који у тишини прате представу. Осјећао сам се као да сам у свом позоришту у Београду“, рекао је Љубивоје Ршумовић.

Ршумовић је након састанка са начелником Томашем, истакао да подвиг који је учинила Драмска сцена СПКД „Просвјета“ као и Центар за културу, са оним што је он видио током свог боравка, представља почетак и један приједлог за размишљање о томе да Прњавор добије своје позориште.

Начелник општине, Дарко Томаш је истакао, да је била изузетна част што је у протекла два дана у нашем граду боравио Љубивоје Ршумовић. „Моја захвалност за све лијепо што нам је учинио. Ова сарадња ће се сигурно наставити и у наредном периоду. Захвалност Центру за културу и Бранкици Радоњић испред Драмске сцене СПКД „Просвјета“, што улажу много труда и напора да културни живот наше општине подигну на један виши ниво. Подршка од стране локалне заједнице им неће изостати”, рекао је Томаш.

Говорећи о приједлогу Ршумовића о прњаворском позоришту, начелник је рекао да ће  учинити све да оно што је добро за Прњавор и Прњаворчане да се то и реализује.