Predstavnici Udruženja roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju “Neven”, maturanti Gimnazije i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš posadili su danas u Ulici Vuka Karadžića sadnice drveća čime su na simboličan način obilježeni Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom i Svjetski dan šuma.

Sadnji drvoreda prethodila je posjeta srednjoškolaca i predstavnika lokalne vlasti štićenicima Dnevnog centra “Neven”, a potom zajednička šetnja kroz centar grada u kojoj su im se pridružila djeca iz vrtića “Pčelica” i “Naša radost”, te predstavnici Centra za socijalni rad.

Šumska uprava u Prnjavoru u saradnji sa opštinom poklonila je 200 sadnica za proljećno uređenje zelenih površina, od čega je u Ulici Vuka Karadžića zasađeno 60 sadnica lipe.

Asistent u Dnevnom centru “Neven” Boško Bijelonić podsjetio je govoreći o obilježavanju Dana osoba sa Daunovim sindromom da je lani u Prnjavoru pokrenuta akcija da se društvene mreže preplave slikama rasparenih šarenih čarapa.

“Nastojimo da to preraste u tradiciju, a nadamo se da će naredne godine odziv sugrađana biti u još većem i značajnijem obimu”, rekao je Bijelonić.

Savjet učenika prnjavorske Gimnazije jedan je od inicijatora ovogodišnje šetnje povodom obilježavanja dana osoba sa Daunovim sindromom, a učenica četvrtog razreda Jovana Jokić kaže da su današnjom posjetom Dnevnom centru “Neven” i zajedničkom šetnjom kroz grad srednjoškolci prenijeli važnu poruku da svi ljudi imaju istu vrijednost.

Današnjem druženju sa djecom sa poteškoćama u razvoju prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš koji je rekao da su mladi ove lokalne zajednice na lijep način pokazali pažnju prema djeci sa Daunovim sindromom, kao i veliku društvenu odgovornost.

Na području opštine Prnjavor evidentirano je pet osoba sa Daunovim sindromom.

SRNA, T.S.