Dan oslobođenja Prnjavora u Narodno oslobodilačkoj borbi, 10. juli, danas je svečano obilježen  u organizaciji udruženja SUBNOR i Opštinske uprave opštine Prnjavor.

Rade Radonjić predsjednik organizacije SUBNOR-a navodi da je od spomenutog događaja, iz jula 1943. godine, Prnjavor bio slobodan 626 dana. “Mi kao i svake godine ne zaboravljamo naše heroje, naše borce, okupljamo se, polažemo cvijeće, dodjeljujemo priznanja”, naveo je Radonjić. Ove godine manifestaciju je podržala ambasada Rusije, čiji su predstavnici dodjelili ordenje preživjelim borcima. Radonjić je istakao i jednog donatora, Ivicu Vukojevića, sugrađanina koji radi u Rusiji i svake godine dodjeljuje određena novčana sredstva borcima. “Naša organizacija nastoji da edukuje mlade o ovim važnim događanjima iz Drugog svjetskog rata, kako oni ne bi bili zaboravljeni”, rekao je Radonjić. Organizacija SUBNOR-a broji 6 članova boraca i njihovih 30 potomaka.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da se danas obilježava 77 godina od oslobođenja Prnjavora, a 75 godina od pobjede nad fašizmom. “Dugujemo zahvalnost udruženju SUBNOR koje njeguje sjećanje na ove događaje iz Drugog svjetskog rata”, istakao je Tomaš. Sa prnjavorske opštine oko 4.500 hiljada boraca je učestvovalo u Drugom svjetskom ratu, oko 700 izgubilo život, 1.200 ranjeno, a danas je sa područja opštine 6 preživjelih boraca NOR-a, koji su dobili odlikovanja od strane ambasade Ruske federacije. “Želio bih posebno da se zahvalim zamjeniku ambasadora koji je uručio odlikovanja, ovim herojima učinio veliku čast, kao i nama u lokalnoj zajednici”, rekao je Tomaš. Načelnik opštine Prnjavor zajedno sa Boračkom organizacijom organizuje i obilježava sve događaje vezano za posljednji Odbrambeno-otadžbinski rat, a ujedno i događaje iz Drugog svjetskog rata.

Ministar savjetnik ambasade Ruske federacije Aleksej Kerestđijanc, zahvalio se lokalnim vlastima, Vladi Republike Srpske i preživjelim veteranima Narodno oslobodilačke borbe. “Čast mi je i zadovoljstvo da prisustvujem ovom prazniku, Oslobođenju Prnjavora, a posebno zadovoljstvo što smo danas dodijelili 6 medalja povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom”, istakao je Kerestđijanc. Ministar savjetnik je dodao da ove ljude, heroje, u Rusiji duboko poštuju, jer su hrabro i odlučno ratovali protiv veoma jakog neprijatelja i na ovim prostorima zadržali preko 30 divizija, što je dosta doprinjelo u borbi Sovjetskog Saveza protiv fašizma.