Град Прњавор је за ученике основне школе у 2024/2025. години обезбиједио 1.102 комплета књига за шта је из буџета издвојено око 242.000 КМ.

Градонаначелник Дарко Томаш који је данас присуствовао подјели књига ученицима Основне школе „Никола Тесла“ у Прњавору подсјетио је да Град трећу годину заредом обезбјеђује бесплатне књиге за ученике од петог до деветог разреда, односно за све ученике основних школа за које Влада Републике Српске и ресорна министарства то не обезбиједе.

„Просјек по комплету је око 220 КМ што је, увјерен сам,  значајна помоћ сваком родитељу и њиховом кућном буџету, посебно вишечланим породицама“ , рекао је Томаш у изјави новинарима.

Он је захвалио одборницима који су подржали одлуку да се обезбиједе средства за ове намјене.

Директор школе Милан Вранић каже да су припреме за почетак нове школске године почеле прије двије седмице када су стигли уџбеници од првог до петог разреда који се достављају по основу одлуке Министарства просвјете и културе и Министарства породице, омладине и спорта, док су у понедељак, 26. августа у школу достављене књиге које је обезбиједио Град за ученике од петог до деветог разреда.

„Захвалност градоначелнику Томашу и градској управи што трећу годину у континуитету обезбјеђују бесплатне уџбенике што је велика финансијска помоћ за родитеље. Сви знамо да су то најскупље књиге и представљају велики удар на кућни буџет, посебно за вишечлане породице којх има доста у нашој школи“ , напоменуо је Вранић.

Родитељи који су данас дошли да преузму књиге једногласни су да је ова акција Града Прњавор од великог значаја с обзиром на високе трошкове који оптерећују кућни буџет пред полазак дјеце у школу.

Срна Т.С.