Izvođenjem predstave “Prnjavor, naš” sinoć je počeo jednomjesečni program obilježavanja 24. marta, Dana grada.

Predstavu su izveli članovi Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Prnjavor i prnjavorskog Omladinskog centra.

Član amaterskog pozorišta Petar Mihajlović izjavio je novinarima da predstava obrađuje temu suživota tri konstitutivna naroda i 13 nacionalnih manjina u Prnjavoru, gradu decenijama unazad poznatom i kao “Mala Evropa”.

Mlada glumica Dorotea Krivdić rekla je da je predstava bazirana na 10 različitih afirmativnih priča kroz koje se pojašnjava zašto je dobro živjeti u Prnjavoru.

“Ovakav tip predstave nismo radili do sada, što je bio dodatni izazov. Više smo se bazirali na pokrete i koreografiju, a u predstavi su učestvovala i tri folklorna društva, što je još jedna novina u našem radu”, ispričala je Krivdićeva.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene SPKD-a “Prosvjeta” Brankica Radonjić rekla je da su se kroz predstavu bavili i inkluzijom, ekologijom, stipendiranjem studenata, sportskim klubovima, kulturno–umjetničkim društvima i svemu ostalom u čemu Prnjavor prednjači i što ga prikazuje u najboljem svjetlu.

Premijeru predstave “Prnjavor, naš”, izvedenu u okviru Festivala zajedništva Omladinskog centra Prnjavor, pratio je i gradonačelnik Darko Tomaš.

“Mladi zasluženo otvaraju program manifestacija povodom obilježavanja Dana grada. Čestitke za sav njihov dosadašnji rad, a uvjeren sam da ćemo ovih dana uživati u raznovrsnom kulturnom, sportskom i zabavnom programu”, rekao je Tomaš.

U okviru Festivala zajedništva, danas će u 11.30 časova u Centru za kulturu biti upriličena revija narodnih nošnji i prezentacija jela iz tradicionalne kuhinje, a u 14.00 časova i turistička tura “78 430” kojom je predviđena posjeta devet lokacija u gradu.

Veče folklora biće održano u subotu, 9. marta, u 19.00 časova.

Predsjednik Omladinskog centra Prnjavor Dajana Bašić rekla je da se kroz različite i zanimljive aktivnosti projekta “Mala Evropa” promovišu nove i poučne informacije o kulturnim, istorijskim i svim drugim značajnim aspektima grada, a istovremeno se šalje pozitivna slika iz Prnjavora.

Obilježavanje 24. marta je sjećanje na taj datum 1992. godine kada su jedinice Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

SRNA, T.S.