ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 9. МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ О САРАДЊИ

Развојна агенција Републике Српске и Развојна агенција Србије, у оквиру Европске мреже предузетништва, позивају Вас на 9. Међународни форум о сарадњи који ће бити одржан 14. и 15. новембра 2024. године у Бијељини, „Центар за културу Семберија“.

Централни догађај Форума биће међународни пословни сусрети који се организују под окриљем Европске мреже предузетништва. Поред тога, форум ће обухватити и панел дискусије о кључним темама за економски развој, као што су дигитализација у прехрамбеном сектору, енергетска ефикасност, циркуларна економија и изазови у привлачењу и задржавању квалификоване радне снаге.

Најважнији сектори који ће бити заступљени су:

  • ИКТ;
  • Прерада метала;
  • Дрвна и грађевинска индустрија;
  • Текстил;
  • Аутомобилска индустрија;
  • Пољопривредно-прехрамбени сектор;
  • Енергетика;
  • Пластика и производи од пластике;
  • Туризам.

Учешће на Форуму и међународним пословним сусретима је бесплатно.

Регистрација, као и више информација у вези са догађајем доступни су на службеној интернет страници догађаја: 9th-international-cooperation-forum-2024.talkb2b.net

Уколико сте заинтересовани да учествујете на Форуму и пословним сусретима, молимо Вас да се региструјете на горе наведеном линку најкасније до 13. новембра 2024. године.

ИЗВОР: Развојна агенција Републике Српске

ДАРКО ТОМАШ ПОНОВО ИЗАБРАН ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПРЊАВОРА

Кандидат СНСД за градоначелника Прњавора Дарко Томаш и листа кандидата СНСД за Скупштину Града освојили су највише гласова на локалним изборима, објавила је јутрос Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ на основу пребројаних гласова са свих бирачких мјеста.
Према прелиминарним подацима, Томаш је четврти мандат, други на мјесту градоначелника освојио са 10.202 гласа или 62,64 одсто. Његов противкандидат Милан Петровић добио је 6. 084 гласа или 37,36 одсто.
Томаш је у изјави новинарима рекао да је ово његова најубједљивија побједа до сада јер су грађани вјеровали у оно што ради и да управо без њих ова побједа не би била толико увјерљива и импресивна.
“Одмах од сутра заједно настављамо радити на развоју Прњавора. У Скупштини Града очекујемо већи број одборника него раније и да са коалиционим партнерима формирамо скупштинску већину и радимо на добробит свих грађана”, рекао је Томаш.
Он је похвалио рад ГИК-а, захвалио свим учесницима изборног процеса и политичким противницима јер су предизборна кампања, али и изборни дан протекли демократски и мирно.
Према прелиминарним податима ЦИК-а за Скупштину Града Прњавора, највише гласова припало је листи СНСД-а са 6.660 гласова или 42,14 одсто. Кандидатска листа СДС-воља народа добила је 3.726 гласова или 23,58 одсто, ДНС 1.891 глас или 11,97 одсто, а Партија демократског прогреса 668 гласова или 4,23 одсто.
Слиједе СДП са освојених 643 гласа или 4,07 одсто, Уједињена Српска са 629 гласова или 3,98 одсто, Савез за нову политику са 506 или 3,20 одсто, ДЕМОС са 442 гласа или 2,80 одсто, Социјалистичка партија са 405 гласова или 2,56 одсто и НДП са 234 гласа или 1,48 одсто гласова.
Код независних кандидата из реда националних мањина највише гласова укупно 239 добио је Бранко Декет.
Право гласа на локалним изборима искористило је 17.405 грађана од 39. 640 са правом гласа, односно излазност је била 44, 18 одсто.
ИЗВОР: СРНА

“МОЖЕМО БОЉЕ”: ВРИЈЕДНА ОПРЕМА ЗА ИНСТИТУЦИЈЕ, МЕДИЈЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА У ПРЊАВОРУ

Културне институције, медији и организације цивилног друштва у Прњавору богатије су за вриједну опрему захваљујући пројекту „Можемо боље“ који је проведен у партнерству са Градом Прњавором.
Прњавор је једна од 24 локалне заједнице у Босни и Херцеговини у којој су у партнерству са локалном заједницом проведене активности пројеката „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ (#MožemoBolje), који финансира Европска унија.
Пројекат имплементирају Европска унија у БиХ, Уједињене нације у БиХ, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ и Савјет Европе – канцеларија у Сарајеву, а кроз сарадњу са Одсјеком за развој Града Прњавор, финансирана је набавка вриједне опреме која ће створити услове за унапређење рада културних институција, медија и организација цивилног друштва у Прњавору.
Финансирана је набавка партерске и сценске расвјете, те сценског и мобилног озвучења у Јавној установи „Центар за културу“, миксета и микрофон за „Радио Прњавор“, рачунарска и канцеларијска опрема за Одсјек за развој и службеника за националне мањине Градске управе Града Прњавор и рачунар за „Омладински центар“ Прњавор. Укупна вриједност дониране опреме износи преко 82.000 КМ.
Осмишљен као платформа за сусрет и колективне акције, пројекат „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“ проводи се у 24 заједнице кроз блиску сарадњу с локалним самоуправама, организацијама цивилног друштва, грађанима и грађанкама као носитељима мира, медијима и другим друштвеним актерима, који заједно јачају и унапређују окружење погодно за истинско помирење. У средишту пројекта “Можемо боље” су позитивне иницијативе и активности у заједницама и подршка људима широм земље, који свакодневно улажу значајне напоре у изградњу повјерења, друштвене кохезије и одрживог мира.
Као партнерска заједница у пројекту, Прњавор као „Мала Европа“ настоји бити узор који би пратиле друге заједнице на путу ка демократизацији и поштовању права мањина и свих осталих грађана. Основне вриједности савременог друштва су мултиетничност, мултикултуралност и интеркултуралност, вриједности на чијим се усвајањима мора радити, како би се изградило функционално друштво које је равноправно у сваком погледу. Јачање повјерења и кохезије у заједници најчвршћи су темељ за позитивну изградњу, за шта је Прњавор најбољи примјер.

ВАТРОГАСЦИМА УРУЧЕНО НОВО ВОЗИЛО ВРИЈЕДНО 362.000 КМ

Градоначелник Дарко Томаш уручио је данас Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици у Прњавору кључеве новог возила чија је вриједност 362.000 КМ.

Ради се о навалном ватрогасном возилу са додатном пратећом опремом капацитета 1.500 литара воде и 50 литара пјене, са пумпом високог притиска и протоком од 230 литара у минути при притиску од 40 бара.

Томаш је у изјави новинарима изразио увјерење да ватрогасци у Прњавору сада имају све материјално – техничке и организационе услове да одговоре свакој ситуацији из домена њиховог дјеловања што код грађана додатно улива осјећај повјерења и сигурности.

Он је напоменуо да је Прњавор, поред Приједора, једина локална заједница у Републици Српској која у последње четири године из властитих средстава обнавља опрему за ватрогасце.

„До 2016. године они су радили у неусловном објекту са минималном опремом и дугом вишим од 300.000 КМ. Од те године до данас затворено је финансијско дуговање, изграђен нови Ватрогасни дом, набављена четири нова возила, у све то уложено је више од два милиона КМ“ , прецизирао је Томаш.

Томаш је захвалио свим припадницима ТВСЈ у Прњавору на озбиљном и преданом раду, као и Ватрогасном савезу Републике Српске који је раније из својих средстава купио једно возило, а у набавци једног заједно са Градом Прњавор учествовао са пола новчаних средстава.

Старјешина ТВСЈ Прњавор Драган Миладиновић каже да је предност оваквих возила у њиховој конструкцији која омогућава бржи долазак на интервенције на теже приступачним локацијама.

„Наш град се стално развија и зато је због заштите људских живота и имовине опремљеност ТВСЈ потребно подићи на виши ниво. Раније смо већ уз подршку градске управе успјели набавити неколико возила и специјалне опреме и наша јединица се сада може сврстати међу најбоље организоване и опремљене у Републици Српској“ , рекао је Миладиновић.

Уручењу новог ватрогасног возила у Прњавору присуствовао је и предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић.

„Драго нам је када видимо да се ватрогасно – спасилачке јединице опремају, када имају подршку локалне управе и гдје се законом одређена средства за потребе ватрогасаца намјенски троше“ , рекао је Стојаковић у изјави новинарима и додао да је Прњавор примјер како се уз домаћински рад могу створити све претпоставке за добар и успјешан рад.

Он је напоменуо да је Ватрогасни савез Републике Српске у координацији са Републичком управом цивилне заштите припремио овогодишњи план опремања ТВСЈ широм Републике Српске који је усвојила Влада Републике Српске.

„То ће за нас значити даљи напредак јер само јединице које имају адекватну опрему, услове за рад и одређени број људства у складу са Законом о заштити од пожара и плановима заштите од пожара могу дати свој допринос сигурности свих грађана“ , каже Стојаковић.

Након уручења кључева ватрогасци су одржали и краћу показну вјежбу и презентацију техничких могућности новог возила.

Територијална ватрогасно – спасилачка јединица у Прњавору у свом саставу тренутно има 22 ватрогасца и располаже са укупно 11 возила.

Срна Т.С.

МИНИСТАР ШЕРАНИЋ У ПОСЈЕТИ ГРАДУ ПРЊАВОР

У посјети граду Прњавор данас је боравио министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Министар Шеранић је нагласио, да је Прњавор локална заједница која у пуном капацитету даје одговоре у областима социјалне и здравствене заштите.

Градоначелник Дарко Томаш истакао је да у Прњавору у областима здравствене и социјалне заштите нема проблема и да ова локална заједница може бити добар примјер и другима, као и да је са министром Шеранићем разговарано о даљем унапређењу процеса рада и могућим измјенама у законској регулативи.

“У Дому здравља Прњавор је доста урађено, а уз подршку министра Шеранића раније је завршен пројекат енергетске ефикасности. Прошле године смо набавили три нова возила за потребе породичне медицине, план је да до краја ове године набавимо још три, а сљедеће године у буџету планираћемо средства за набавку још једног санитетског возила“ , рекао је Томаш и додао да је у плану уређење и асфалтирање цијелог болничког круга.

На састанку је наглашено, да је Центар за социјални рад Прњавор такође установа која добро функционише и да је обавеза Града да обезбиједи потребна буџетска средства за несметан рад.

ЛИСТА СТУДЕНАТА ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПОСТДИПЛОМЦЕ И ДОКТОРАНДЕ

ЛИСТА СТУДЕНАТА ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПОСТДИПЛОМЦЕ И ДОКТОРАНДЕ:

I ДОКТОРСКИ СТУДИЈ

Редни број Име и презиме Факултет
1. Сава Његован Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду
2. Никола Калабић Правни факултет, Универзитет у Београду
3. Слађана Јанковић Пољопривредни факултет, Уницерзитет у Бањој Луци
4. Борис Зес Факултет политичких наука, Универзитет у Сарајеву
5. Александар Милошевић Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

 

II ПОСТДИПЛОМСКИ СТУДИЈ

Редни број Име и презиме Факултет
1. Јелена Пакушевски Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду
2. Невена Ђукић Билошки факултет, Универзитет у Београду
3. Саша Остојић Саобраћајни факултет, Универзитет у Источном Сарајеву
4. Душко Миоданић Шумарски факултет, Универзитет у Бањој Луци
5. Срђан Кустурић Шумарски факултет, Универзитет у Бањој Луци
6. Катарина Лукановић Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду
7. Љубиша Самарџија Музичка академија, Универзитет у Источном Сарајеву
8. Славен Арсеновић Природно-математички факултет, Универзитет у Бањој Луци
9. Александар Илишковић Технички универзитет Грац
10. Стефан Илишковић Архитектонско-грађевинско геотетски факултет, Универзитет у Бањој Луци
11. Вања Марија Вуковић Факултет музичке умјетности, Универзитет у Београду

У Прњавору, 01.10.2024. године

ЛИСТА СТУДЕНАТА ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПОСТДИПЛОМЦЕ И ДОКТОРАНДЕ

ПРЊАВОР ДОМАЋИН ФЕСТИВАЛА “РИТАМ ЕВРОПЕ” НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

Град Прњавор биће домаћин музичког фестивала “Ритам Европе” сљедеће године захваљујући побједи коју су Прњавору донијеле Маја Китић и дјевојке из плесног клуба “Гема”.
“Жељела бих да се захвалим свима коју су ове године гласали за нас, својим Прњаворчанима и људима широм Републике Српске. Посебно желим да се захвалим нашем градоначелнику Дарку Томашу који нас је подржао финансијски и организационо и који је био наша подршка на Палама”, рекла је Маја Китић вокал који је врхунски извео пјесму “Тату” шведске побједнице Лорен.
Директор програма “Ритам Европе” Игор Карадаревић нагласио је, да је наступ које су извеле дјевојке које су представљале Прњавор на овом такмичењу, најбољи и најквалитетнији наступ до сада приказан на овом такмичењу.
Градоначелник Дарко Томаш је честитао дјевојкама на спектакуларном наступу и рекао да нико боље у посљедње вријеме није представио Прњавор него што су то урадиле ове дјевојке.
“Заиста сам одушевљен са свим овим што су дјевојке урадиле, али није то сличајно дошло, то је прије свега резултат вишегодишњег труда и рада, а не само тренутног и сви смо заиста уживали” истакао је Томаш.
Екипа Прњавора као награду за побједу добила је путовање у Шведску, земљу коју су представљале на овом такмичењу, а за седам дана путују у Будву како би наступиле у ревијалном дијелу “Ритма Европе” у Црној Гори.