PRNjAVOR: NEMA NOVOZARAŽENIH LICA

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području opštine Prnjavor nema novozaraženih lica, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 14 osoba.

Proteklih dana, na virus korona testirani su svi radnici u JU Dječiji vrtić „Naša radost“ i privatnim vrtićima, i njihovi testovi su negativni.

Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije, od sutra rade svi vrtići na području opštine.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 36 osoba zaraženih virusom korona, dok je 19 lica oporavljeno.

DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR: OBAVJEŠTENjE O TESTIRANjU STUDENATA NA KORONA VIRUS

Dom zdravlja Prnjavor obavještava studente sa područja opštine Prnjavor koji su korisnici smještaja u JU Studentski centar „Nikola Tesla“ Banja Luka, da će u subotu, 30. 5. 2020. godine obavljati besplatno testiranje na korona virus za studente koji useljavaju u ovaj centar od 1. juna.

Testiranje će se obavljati po grupama od 25 studenata, u periodu od 07.00 do 11.00 časova u respiratornoj ambulanti (do apoteke) Doma zdravlja Prnjavor. Za sve dodatne informacije studenti se mogu obratiti na broj telefona 051/663-728.

Iz ove zdravstvene ustanove, pozivaju studente korisnike smještaja u Studentskom centru “”Nikola Tesla” da se odazovu na testiranje u predviđenom terminu. Studenti će prilikom useljenja u ovaj centar biti u obavezi dostaviti nalaz testiranja.

 

.

SPORAZUM O SARADNjI MINISTARSTVA I OPŠTINE ZA UVOĐENjE VIDEO-NADZORA U PRNjAVORU

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas je u Banjaluci sa načelnikom Opštine Prnjavor Darkom Tomašem potpisao Sporazum o saradnji koji će omogućiti uspostavljanje savremenog sistema video-nadzora po konceptu „Siguran grad“ u ovoj opštini.

Cilj ovog Sporazuma je da se i u Prnjavoru omogući nadzor javnih površina kako bi se povećala bezbjednost građana i njihove imovine, odnosno, preventivno djelovalo na remećenje javnog reda i mira i činjenje krivičnih djela.

Ovim sporazumom je definisano da će Opština Prnjavor finansirati nabavku opreme i usluge za izvođenje radova, dok je Ministarstvo izradilo elaborat za sistem video-nadzora, na osnovu kojeg će razviti, a onda i implementirati softver za obradu podataka evidentiranih kamerama. Takođe, nakon isteka garantnog roka, Ministarstvo će vršiti poslove administracije i održavanja sistema video nadzora.

Elaborat, koji je izradilo Ministarstvo, predviđa instaliranje 46 kamera na 22 lokacije koje su definisane kao prioritetne. Osam kamera, takođe, imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima.

Praćenje i arhiviranje video-zapisa će se vršiti u Policijskoj stanici Prnjavor u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Podsjećamo da je Ministarstvo Sporazum o saradnji u prethodnom periodu potpisalo sa 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

MUP RS

NOVI RASPORED DEŽURNIH APOTEKA

Zaključkom Opštinskog štaba za vanredne situacije, apoteke mogu da rade svakim danom od 7.00 do 22.00 časa.  U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.

Dežurne apoteke radiće u objektu do 22.00 časa svakim danom, a nakon navedenog perioda dužne su održavati pripravnost putem telefona. Broj telefona na koji će građani moći kontaktirati apoteke biće istaknut na vratima.

Do 8. juna, raspored dežurnih apoteka je sljedeći:

• 26. i 27. maj – PharmaNova“ ulica Svetog Save broj 25,
• 28. i 29. maj –„Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5,
• 30. i 31. maj –„Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4,
• 1. i 2. juni –  „PharmaNova“, ulica Svetog Save broj 25,
• 3. i 4. juni – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5,
• 5. i 6. juni – „Evropa Lek“ Novaka Pivaševića broj 4,                                                                     • 7. i 8. juni –PharmaNova“ ulica Svetog Save broj 25.

 

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU PROBLEMA PRNjAVORSKIH AUTO ŠKOLA

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš danas je razgovarao sa predstavnicima auto škola sa područja opštine, a na temu poboljšanja uslova vezanih za njihov rad. Najveći problem jeste obezbjeđenje adekvatnog prostora, odnosno polaznog mjesta za polaganje vozačkih ispita i opština je na putu da problem trajno riješi. Takođe je konstatovano da je saobraćajna infrastruktura u gradu, u poslednje tri godine, značajno poboljšana, na čemu će se i dalje predano raditi, uz uvažavanje svih prijedloga predstavnika auto škola.

DOZVOLjEN RAD BAZENIMA I SPA CENTRIMA

U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je naredbu da se dozvoli rad bazenima, „wellness“ i spa centrima, posebno i u sklopu objekta za smještaj. Istom naredbom, zabranjene su sve takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, do 8. juna 2020. godine.

Naredba o izmjeni i dopuni Naredbe o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH, UGOSTITELjSKIH, ZANATSKIH, USLUŽNIH I DRUGIH OBJEKATA I SLUŽBI NA PODRUČJU OPŠTINE

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva:

  1. Zabranjuje/u se do 08.06.2020. godine:
  • sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu,
  • rad bazenima, „wellness“ i spa centrima zasebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj.
  1. Ograničava se rad do 08.06.2020. godine od 06,00 do 22,00 časa, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova:
  • trgovinama na veliko,
  • trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
  • fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
  • privatnim stomatološkim ambulantama,
  • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
  • poljoprivrednim apotekama,
  • drogerijama.
  1. Ograničava se rad do 08.06.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa:
  • ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,
  • subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti.
  1. Ograničavaju se do 08.06.2020. godine od 07,00 do 22,00 časa aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.
  2. Ograničava se rad do 08.06.2020. godine od 06,00 do 13,00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
  3. Ograničava se rad do 08.06.2020. godine od 06,00 do 19,00 časova radnim danom, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
  4. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 08.06.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa.
  5. Dječiji vrtići i igraonice neće raditi do 01.06.2020. godine, a od 01.06.2020. godine će raditi u propisanom radnom vremenu.
  6. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog i trgovinskog dijela objekta do 23,00 časa.
  7. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06,00 do 23,00 časa.
  8. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07,00 do 22,00 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.
  9. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti na radnom mjestu.
  10. Kontrolnim organima je naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
  11. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
  • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
  • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 57. sjednicu, na kojoj je konstatovano, da je registrovan jedan novi slučaj zaraze virusom korona na području opštine. Novozaraženo lice je ženskog pola i hospitalizovano je na Univerzitetsko kliničkom centru u Banja Luci.

Na današnjoj sjednici Štaba, donesen je zaključak, da se od 1. juna omogući rad javnim i privatnim predškolskim ustanovama na području opštine. Narednih dana svi radnici ovih ustanova biće testirani na virus korona.

Opštinski štab za vanredne situacije poziva roditelje, da ukoliko imaju druge mogućnosti za čuvanje djece, da djecu ne šalju u vrtiće, budući da je virus još uvijek prisutan u zajednici i postoji mogućnost zaraze.

U skladu da zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, do 8. juna 2020. godine radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće ograničeno je do 23.00 časa.

U protekla 24 časa, opštinska komunalna policija kontrolisala je 18 lica, koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru, a prema izvještaju Policijske stanice nije bilo sankcionisanih lica.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na području opštine Prnjavor 28 lica se nalazi pod zdravstvenim nadzorom, zbog direktnog kontakta sa zaraženom osobom. Od početka pandemije, na području opštine Prnjavor registrovano je 36 osoba zaraženih virusom korona, dok je 19 lica oporavljeno.

PRNjAVOR: NEMA NOVOZARAŽENIH LICA

Na području opštine nema novozaraženih lica. U Domu zdravlja Prnjavor testirano je 12 osoba, i svi nalazi su negativni.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 30 lica, dok je 1859 osoba izašlo iz nadzora, po odobrenju epidemiologa.

U protekla 24 časa, opštinska komunalna policija kontrolisala je 17 lica, koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru.

Pripadnici Policijske stanice Prnjavor i komunalni policajci, u protekla 24 časa, sankcionisali su četiri lica zbog nepoštovanja obaveze nošenja zaštite maske.