Град Прњавор се налази у сјеверозападном дијелу Републике Српске и Босне и Херцеговине на удаљености око 50 км од границе са Републиком Хрватском / Европском Унијом.

Заузима површину од 631,45 km² и обухвата плодне долине ријека Укрине, Вијаке и Лишње, између планина Мотајице на сјеверу и Љубића на југу, са просјечном надморском висином од око 250 метара.

По свом географском положају, који карактерише обод Панонске низије, простор града Прњавор има одлике умјерено-континенталне климе.

Регионално посматрано припада простору бањалучке регије и граничи са сљедећим градовима/општинама: Дервента, Добој, Лакташи, Србац, Теслић и Челинац.

У макрорегионалном смислу налази се на правцима великих саобраћајних токова од сјевера ка југу (из континенталне Европе према Јадранском мору).

Територију града пресијецају веома важни путни правци, који ову локалну заједницу повезују са њеним ближим и даљим окружењем (магистрални пут М16.1 Клашнице-Прњавор-Дервента, регионални пут Р476 Челинац-Прњавор, регионални пут Р474 Добој-Прњавор-Србац), а дјелимично уз ријеку Укрину, на јужном дијелу, пролази жељезничка пруга Бања Лука-Добој- Сарајево-Плоче).