Na osnovu dobrih praksi prve faze MEG projekta (2016-2021. godine), MEG 2. otvara put za privlačenje velikih infrastrukturnih investicija na lokalnom nivou na osnovu poboljšane politike i regulatornih okvira, kao i sposobnosti lokalnih samouprava da održivo i efikasno upravljaju investicijama.

Strateške domene:

Lokalna uprava i opštinske usluge

Teme:

Lokalna uprava i opštinske usluge

Status: U toku

Naziv donatora: Vlada Švicarske

Dodatna finansijska podrška projektu očekuje se i od Vlade Kraljevine Švedske, Vlada Češke Republike i Evropske unije.

Projekat implementira: Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Projekat će se implementirati u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom pravde i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, te Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, savezima opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Trajanje projekta: Period 2021-2025. godine.

Ukupna vrijednost projekta: cca 23 miliona KM.

Cilj projekta: Druga četvorogodišnja faza MEG projekta (2021-2025) ima za cilj doprinijeti daljnjoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini, kao i uvođenju efektivnijih i efikasnijih javnih usluga za građane i građanke. Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodosnabdjevanja i upravljanja otpadnim vodama, koji će u konačnici omogućiti efektivnije, pravičnije i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga.

Projekti implementirani u: Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska

Kanton: Zeničko-Dobojski kanton, Kanton 10, Zapadnohercegovački kanton, Unsko-Sanski kanton, Posavski kanton, Hercegovačko-Neretvanski kanton, Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Srednjobosanski kanton

Opština/Grad (31): Žepče, Trebinje, Tomislavgrad, Tešanj, Teslić, Široki Brijeg, Šamac, Srbac, Sanski Most, Prnjavor, Prijedor, Orašje, Odžak, Mrkonjić Grad, Mostar, Ljubuški, Laktaši, Istočno Novo Sarajevo, Ilijaš, Gradiška, Gračanica, Gacko, Doboj Istok, Čitluk, Čelinac, Čapljina, Bužim, Busovača, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bihać

Link:

https://www.undp.org/bs/bosnia-herzegovina/projects/projekat-op%C4%87inskog-okoli%C5%A1nog-upravljanja-meg-faza-2