Општину Прњавор карактеришу изражена предузетничка традиција, као и могућност за развој пољопривредне производње и прехрамбене индустрије. Окосницу развоја општине чине мала и средња предузећа. Највећи број предузећа дјелује у области металопрерађивачке, прехрамбене и производње коже и обуће, али значајно је споменути и производне капацитете из области прераде дрвета, производње намјештаја и грађевинског материјала. Са предузетничком традицијом, географском позицијом на 60 км удаљености од границе с ЕУ и кључних европских путева на правцу сјевер-југ и исток-запад, развијеном пољопривредном производњом, прехрамбеном и металопрерађивачком индустријом, општина Прњавор представља одличну локацију за нове инвестиције.

Општина Прњавор је већ дужи низ година лидер у Републици Српској по производњи сировог млијека, са производњом од 8-10 милиона литара сировог млијека годишње са могућношћу инвестирања у капацитете за прераду млијека и млијечне производе са доданом вриједности.

farma

ЛОКАЦИЈЕ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

За потребе изградње мљекаре општина Прњавор ставља инвеститорима на располагање земљиште површине 6.340 м² са комплетном инфраструктуром (електрична енергија, канализација, снабдијевање водом, телекомуникације и приступни пут) процијењене вриједности 97.248,00 €.

Пословна зона Вијака површине 322 ха се налази у близини магистралног пута Бањалука – Прњавор – Дервента (М-16) и раскрнице магистралног пута М-16 са регионалним путем Р-474 (Челинац – Прњавор – Србац, Србац – Прњавор – Добој). За пословну зону Вијака усвојен је Регулациони план, а у току је рјешавање имовинских односа на предметном земљишту. Зона је намијењена за греенфиелд инвестиције.

УСЛУГЕ И ПОГОДНОСТИ КОЈЕ ОПШТИНА ПРЊАВОР ПРУЖА ИНВЕСТИТОРИМА

У циљу унапређења пословног окружења и побољшања ефикасности услуга за инвеститоре, општина Прњавор је:

– Спровела Регулаторну реформу кроз коју је инвеститорима омогућила: смањење трошкова и ризика пословања кроз поједностављење административних поступака у надлежности општине и смањење цијене услуга општинске администрације, транспарентан приступ информацијама кроз успоставу Е-регистра доступног на званичној wеб страници општине.

– Формирала Привредни савјет општине Прњавор који ће, кроз дијалог јавног и приватног сектора, заједнички радити на унапређењу предузетништва и конкурентности предузећа, и привредном и друштвеном развоју општине, те успоставила програм постинвестиционе подршке постојећим инвеститорима (афтерцаре програм).

– Општина Прњавор континуирано исплаћује подстицајна средства за развој пољопривреде пољопривредним произвођачима са подручја општине, и то путем подстицаја пољопривредним произвођачима и регресирања камата на пољопривредне кредите. Укупна средства предвиђена буџетом општине Прњавор за 2014. годину за те намјене износе 468.000,00 КМ.

– Општина Прњавор стратешки планира свој раст и развој. Стратегијом развоја општине Прњавор за период 2012-2020. година предвиђен је низ пројеката усмјерених на остваривање бољег пословног окружења и прилагођавањем потребама инвеститора, при том водећи рачуна о заштити животне средине.

– У свом раду општина примјењује систем управљања квалитетом по захтјевима стандарда ИСО 9001:2008, са циљем трансформисања у савремену, кориснички оријентисану и ефикасну локалну управу. Стварањем бољег пословног окружења за инвеститоре, скраћивањем времена потребног за рјешавање захтјева са 30 на 10 дана и приближавањем услуга инвеститорима, општина Прњавор је у кратком року из реда неразвијених општина дошла у ред развијених општина у Републици Српској и Босни и Херцеговини, са повољним пословним окружењем.

ЗНАЧАЈНИ ПРИВРЕДНИ СУБЈЕКТИ У ОПШТИНИ ПРЊАВОР

Пољопривреда и прехрамбена индустрија

МЛАДЕГС ПАК Д.О.О. – прехрамбена производња, са асортиманом од преко 200 различитих производа,

МИ ТРИВАС Д.О.О. – месна индустрија за прераду свињског, говеђег и меса свих врста перади, и производњу трајних, полутрајних и конзервираних производа,

РИБЊАК А.Д. – производња и продаја конзумне рибе и рибље млађи,

БИСПРОМ Д.О.О. – производно-трговинско предузеће из сектора пољопривреде,

КРУНА ПРОДУКТ Д.О.О. – прехрамбена производња – производња тјестенине,

ЖИВАНИЋ ДС Д.О.О. – производња житарица и сточне хране, узгој и експлоатација матичног јата тешке линије, инкубаторска станица, производња

утовљених пилића и пилећег меса.

 


Металопрерада

ТОПЛИНГ Д.О.О. – лидер у пројектовању, производњи и инсталацији топловодних и парних котлова и металних конструкција, извођењу и ројектовању

система централног гријања и климатизације,

КОМЕРЦ МАЛИ Д.О.О. – лидер у производњи арматурних и носивих мрежа, те мрежа за зидове,

АРМАКО Д.О.О. – производња арматурних мрежа, ребрастих и глатких шипки и других производа од жељеза,

ДИС ЕУРОСТАНДАРД Д.О.О. – машинска обрада метала, производња металних конструкција.

 

Дрвопрерада

СТАНДАРД А.Д. – производња плочастог фурнираног намјештаја инамјештаја из мијешаног материјала,

„ЕXPORT – CITY“ Д.О.О. – производња тапацираних столица и канцеларијског сједећег намјештаја,

Грађевинарство

ГРАДИП А.Д. – извођење свих врста грађевинских радова (пројектовање, инжењеринг, надзор, изградњаобјеката високо и нискоградње, производња грађевинског материјала, експлоатација и прерада камена) ихотелијерство,

ПЛАНИНГ Д.О.О. – пројектовање грађевинских и других објеката.

 


ВИАЛЕ Д.О.О.
– производња обуће.Производња коже и обуће

Трговина

„METALEX“ д.о.о. – производно-трговинско предузеће, сектор грађевинарства и металопрераде,

ЛЕБУРИЋ КОМЕРЦ Д.О.О. – трговинско предузеће са развијеном мрежом велепродаје и малопродаје.