Stanovništvo grada Prnjavor predstavlja jedan od najvažnijih resursa i veoma bitan faktor njenog, kako sadašnjeg, tako i budućeg društveno-ekonomskog razvoja. Prema posljednjem popisu stanovništva koji je sproveden 2013. godine na području grada Prnjavor bilo je 34.357 stanovnika što čini oko 3 % stanovništva Republike Srpske.

Prema administrativno – teritorijalnoj podjeli grad Prnjavor čine 63 naseljena mjesta. Grad Prnjavor obuhvata površinu od 630 km², a prosječna gustina naseljenosti je oko 54 st/km², međutim, stanovništvo je prilično neravnomjerno raspoređeno. Savremeni prostorni razmještaj stanovništva odlikuje znatno veća koncentracija stanovništva u gradskom centru, u odnosu na ostatak prostora. Na površini od 6,28 km² koliko obuhvata naselje Prnjavor, živi 7.651 stanovnik, što čini 22% stanovništva grada Prnjavor.

Krajem 20. vijeka na području Prnjavora živjelo je 19 različitih etničkih grupa, te je Prnjavor s pravom bio prozvan „Mala Evropa“ ili „Evropa u malome“. Danas, u Prnjavoru živi oko 12 različitih nacija  – većinsko stanovništvo čine Srbi, zatim Bošnjaci i Hrvati, a od predstavnika nacionalnih manjina najbrojniji su Ukrajinci, Italijani, Česi, zatim Poljaci, Romi, Mađari, Nijemci, Rusi, Slovaci.

Zajednički život na ovim prostorima, počesto obilježen i burnim događanjima, stvorio je ambijent uvažavanja i tolerancije, koji je već decenijama karakteristika Prnjavora, te zato s ponosom i danas nosimo nadimak „Mala Evropa“.